Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uprava za varno hrano objavila seznam kršiteljev pri nadzoru mesnic: s KiO Mesnine Žerak in supermarketa Jager


meso-mesnicaUprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v mesecu aprilu in maju izvedella poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa v obratih za razsek mesa in mesnicah. Danes so na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavili seznam kršiteljev.

Nadzor, ki se je izvajal od 224. do 31. 5 2015 je bil uveden z namenom ugotavljanja skladnosti z zakonodajo o sledljivosti in označevanju prašičjega ter perutninskega mesa. Zajemal je pregled 40 razsekovalnic prašičjega mesa, 4 razsekovalnice perutninskega mesa in 69 mesnic.
Uradni veterinarji UVHVVR so izvedli skupaj  113 pregledov. Kršitve zakonodaje so bile ugotovljene v  60 primerih.

NA SEZNAMU KRŠITELJEV Z NAŠEGA OBMOČJA MESNINE ŽERAK IN SUPERMARKETA JAGER

Na seznamu kršiteljev se je znašlo tudi podjetje Mesnine Žerak iz Rogatca in sicer pod naslednjo kršitvijo: nosilci živilske dejavnosti niso mogli dokazati rojstva živali oz. je bilo drugačno od ostalih podatkov, a so kljub temu uporabili oz označili meso s “poreklo”, ki se lahko uporabi le, če je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi.

Na več mestih pa ta omenjena tudi supermarketa Jager in sicer:
Supermarket Jager, Šmarje pri Jelšah: označba mesa na prodajnem mestu oz. mesu je imela  samo navedbo države npr. SLOVENIJA, slovensko meso,  ni pa bilo razvidno ali gre za »poreklo SLOVENIJA« ali »vzrejeno v SLOVENIJI«

V kategoriji “Manjše pomankljuvosti”, pa ob šmarskem še Supermarket Jager na Prvomajski v Rogaški Slatini  in sicer pod opisom: kjer je manjkala shema kakovosti mesa ali država porekla mesa ni bila napisana z besedo temveč s kodo države ali država porekla ni bila napisana v velikosti 2 cm ali je šlo za neusklajeno terminologijo »rejeno« »vzrejeno«  oziroma »izvor« »poreklo«, nepravilna raba jezika.

Kako so kaznovali konkretne kršitelje, Uprava za varno hrano ne navaja, sporoča zgolj, da je bilo na podlagi ugotovljenih neskladnosti izrečenih 28 opozoril po ZIN, izdanih 23 ureditvenih odločb, s katerimi se je odredilo odpravo ugotovljenih nepravilnosti in 7plačilnih nalogov.

Seznam kršiteljev.

(fotografija je simbolična)