Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spoznavali rokodelstvo v Štrigovi


strigova 2015Vodilni partner Ljudska univerza Šentjur je v soboto, 18. 7. 2015, v okviru projekta Moč rokodelstva v preteklosti daje znanje sedanjosti in ohranja prihodnost, ki sodi v program evropskega teritorialnega sodelovanje SI – HR in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj ESRR, organizirala izlet na partnersko kulturno prireditev z akronimom ROK4. Učenci z Osnovne šole Dramlje ter Osnovne šole Gorica pri Slivnici, člani citrarskega krožka in predstavnice iz LUŠ so se odpeljali na sosednjo Hrvaško, v obmejni kraj Štrigovo.

V projektu sodelujejo štirje partnerji, poleg Ljudske univerze Šentjur še slovenski partner Ljudska univerza Kočevje ter dva hrvaška partnerja, TZO Štrigova in TZO Marija Bistrica. Vsi so si v projektu zastavili cilj poučiti mlade o rokodelstvu programskega območja, pripraviti izobraževalni program, gradivo, video zapis, ki bo tudi v prihodnosti uporaben tako za nove generacije kot vse tiste, ki bi želeli spoznati kulturno dediščino in se udeležiti rokodelskih delavnic. Hkrati partnerji v projektu brišejo meje med državama in ugotavljajo, kaj imata sosednji državi skupnega in kaj posebnega.

Sobotna projektna prireditev je bila za kraj še posebej pomembna, saj je v okviru programa potekalo tudi odprtje prenovljene kovačnice, kar je bil eden od rezultatov projekta. Organizator prireditve, Turistička zajednica Općine Štrigova, je poskrbel za pester in aktiven dan. V dopoldanskem času so potekale ponazoritve različnih rokodelskih obrti: kovaštva, pletarstva, lončarstva … Učenci in udeleženci prireditve so lahko preizkusili svoje ročne spretnosti, se seznanili z različnimi rokodelskimi obrtmi ter celo pekli kruh v krušni peči. Preizkusili so se v ročnem kovaštvu ter izdelavi in unikatni poslikavi lesenih igrač, se spoznali z eno najstarejših domačih obrti na Slovenskem in Hrvaškem – lectarstvom, skupaj z mentorji pekli kruh, pletli košare in koše, izdelovali male lesene kozolce, največ pa se jih je preizkusilo v ročnem lončarstvu ter ustvarilo svoje glinene skodelice in posodice.

pletarska delavnica strigova 2015Na pletarski delavnici Ljudske univerze Šentjur so otroci dobili osnove za manjše košarice, ki so jih v nadaljevanju spletli sami. Tisti pogumnejši so se preizkusili tudi v izdelovanju večjih košar. Uporabljali so vrbove šibe, srobot in slamo, ki pa se je v tistem dnevu zelo hitro sušila. Da bi lahko pletli in material upogibali, so ga namakali v vedru vode. Spoznali so tudi, kako se iz slame plete pehar s pomočjo šila in mehke žice. Učencem je pri delu pomagala mentorica Marjana Kladnik, material in izdelke ter polizdelke pa so velikodušno posodili Štefan Novak, Ferdo Završek in Jože Steiner.

Štrigovske noči, ki potekajo v mesecu juliju, pa bogatijo tudi kulturni programi. S sobotnim gostovanjem v Štrigovi so ga oplemenitili tudi Šentjurčani. Nastopili so člani LUŠ-nega orkestra Šentjur ob spremljavi citrarke Ladice Drobne. Poleg njih so se predstavili še lokalni pevci, godba na pihala ter mlada folklorna skupina. Na sobotni prireditvi v Štrigovi je sodelovalo veliko nastopajočih mlajše generacije, kar je eden bistvenih namenov tega projekta, ki se bo zaključil konec marca prihodnje leto.

Čeprav se zdi, da je za tovrstno obrt zanimanje čedalje manjše, so mladi s svojim zavzetim ustvarjanjem dokazali ravno nasprotno. Njihov pozitiven odnos je lepa potrditev za vse organizatorje, da so odlično mednarodno sodelovali in izpeljali dogodek vreden posnemanja.

(N. S., A. P., S. T.)

polovicka_celje_klik