Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podsredi potekal že 3. Festival ekološke hrane (foto, video)


DSC00755Preteklo nedeljo je v Podsredi potekal 3. Festival ekološke hrane, na katerem so se predstavili ne samo okoliški pridelovalci, ampak tudi pridelovalci iz drugih predelov Slovenije. Tokratna lokacija ni bila grajska ploščad, kot smo bili navajeni v preteklih dveh letih, temveč osrednji trg v Podsredi.

Na stojnicah, ki so se razprostirale po srednjeveškem trgu v Podsredi, so obiskovalci lahko zbirali med raznoraznimi eko dobrotami. Med tem ko so si nekateri v vročem dnevu privoščili osvežilne jagode, so drugi preizkušali različne vrste sirov in kolačev. Manjkalo ni niti sezonske zelenjave, banan, različnih vrst moke (pira, konoplja, ajda… ) kot tudi raznih zelišč in izdelkov iz medu.

Prvič so na festivalu sodelovali tudi šolarji. Tokrat so se odzvale kar tri osnovne šile – Lesično, Koprivnica in Bistrica ob Sotli. »Zelo nas veseli, da tudi mladi delajo na tem področju,« je slednje komentirala soorganizatorka festivala, Tatjana Kotnik.

V času med 10. In 12. Uro so v dvorani uprave Kozjanskega parka potekala zanimiva predavanja o ekološkem kmetijstvu in zdravi prehrani. Prisluhnili smo lahko Mitji Zupančiču, specialistu s področja ekološke pridelave, zdravnici specialistki družinske medicine in akupunkturistki Tatjani Trajkovski, Nataliji Korošec, predstavnici podjetja IHM in Martinu Šmalčiču, ekološkemu pridelovalcu. Zbrane so informirali tako o načinih zdravljenja številnih bolezni s pomočjo zdrave prehrane, kot tudi o zdravilnih učinkih hladno stiskanih olj, ekološke pridelave in drugih prednostih eko hrane.

kolaž

Na tržnici pa sta imeli svoj prostor tudi »odprta eko kuhna«, katere izvedba je padla v roke gostišču Montparis iz Planine pri Sevnici in kotiček za najmlajše, kjer so lahko ustvarjali na temo zdrave prehrane.

Manjkal ni niti kulturni program. Letos so se nam na odru predstavili Folklorna skupina Kozje, Martina Zapušek in Jasmina Levičar, Trio glas strun, Kristina in Benjamin Planko ter Žiga Polšak.

Festival je tudi tokrat več kot odlično promoviral ne samo ekološke hrane in njene pridelovalce, ampak tudi zdrav način življenja in skrb za naravo. Kot so povedali sami: »Ekološko kmetovanje kot najpomembnejši vir zdrave hrane je hkrati tudi eden najpomembnejših dejavnikov ohranjanja naše narave,«.

Za konec vabljeni še k ogledu kratkega video intervjuja z g. Tatjano Kotnik, soorganizatorko Festivala ekološke hrane ter seveda priloženi fotogaleriji.

Kristina Strašek

dragojevic-polsi-klik