Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan odprtih vrat šmarskih čebelarjev (foto in video)


dan_odprtih_vrat_cd_smarje_1V petek, 12. junija, je Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah pri čebelnjaku pri OŠ Šmarje pri Jelšah pripravila dan odprtih vrat. Namen dogodka je bil osveščanje ljudi o učinkih medu in ostalih čebeljih produktov, možen je bil ogled panjev in prostorov, ki jih premorejo šmarski čebelarji.

Čebelarje je obiskal tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket in jim zaupal, da podpira čebelarstvo in spoštuje delo čebelarjev. Župan in vsi ostali obiskovalci so poleg ogleda prostorov, panjev, čebel in matic, lahko poskusili izdelke iz medu in ostale produkte, manjkala ni niti medica. Letos šmarski čebelarji obeležujejo že 134. obletnico delovanja. 19. junija 1881 je v Šmarju pri Jelšah potekal shod čebelarjev, ki se ga je po zapisih udeležilo 60 gospodarjev. Namen shoda je bil izobraževalne narave, zbrane je takrat pozdravil nadučitelj, fotograf in narodni buditelj Franc Jurkovič.

Šmarske čebelarje je obiskal tudi župan občine Stanko Šket.
Šmarske čebelarje je obiskal tudi župan občine Stanko Šket.

Kakor po vsej Sloveniji je čebelarstvo tudi v Obsotelju in Kozjanskem panoga z dolgo tradicijo. Slednje se med drugim odraža tudi v ljudski umetnosti – poslikane panjske končnice so cenjen okras panjev na slovenskem, številni ljubitelji čebelarstva zbirajo staro opremo za čebelarstvo.  Ljudje se že dolgo zavedajo pomena čebel za pridelavo hrane, zaradi česar so le-te, še posebej domača čebela, trdno zasidrane v mitologiji, religiji in kulturi. V nekaterih antičnih kulturah so imeli čebele celo za svete živali, povezovale naj bi naravni svet s podzemljem.

dan_odprtih_vrat_cd_smarje_3

Pred kamero smo povabili čebelarja Silva Vizjaka, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti v zvezi s z dnevom odprtih vrat in Čebelarsko družino Šmarje pri Jelšah. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

Polovicka_poletni_tabori_kozje_iii_ii_termin