Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odgovor na prekarnost – organiziran skupen boj!


images_slike3_ured10_splosno_znak delo na cestiV luči mednarodnega praznika dela objavljamo pismo Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, ki se med drugim ukvarja z opozarjanjem na status prekarnih delavcev, torej tistih brez stalne zaposlitve

“Praznik dela je čas, ko si moramo postaviti vprašanje, kakšni so danes razlogi za praznovanje tega zgodovinsko pomembnega dne. Ena od ključnih posledic prekarnosti, ki jo lahko označimo s terminom novodobno suženjstvo, je “socialni dumping”, ki v revščino potiska vse več delavcev in delavk v prekarnih oblikah dela, kot tudi v rednih delovnih razmerjih. Pregovor “delu čast in oblast” se zdi le oddaljen sen nekega drugega časa.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo že vrsto let opozarja na dolgoročne posledice prekarnega dela, ki se vse bolj izrazito kaže kot tempirana socialna bomba v celotni Evropi. Socialne pravice delavcev v rednih delovnih razmerjih so bile v preteklosti priborjene z organiziranim sindikalnim bojem delavcev. Povezovanje prekarnih delavcev tako postaja nujen pogoj za ponovno vzpostavitev socialnih pravic delavcev v vseh oblikah dela.

Fleksibilne oblike dela in z njimi prekariat so le prikladen odvod neodgovorne ter premišljene politike, ki zasleduje ozke interese kapitala ter delavcem vse bolj jemlje dostojanstvo. Namesto dobro sindikalno organiziranih delavcev, fleksibilnost prinaša vse večje število nepovezanih “samostojnih podjetnikov”, avtorjev in drugih mezdnih delavcev. Začasna oblika zaposlitve kljub drugačni zakonski opredelitvi, ob vstopu na trg delovne sile ni več izjema, temveč pravilo. Ob teh in drugih dejstvih je razumljiva odsotnost interesa Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za izboljšavo stanja prekarnih delavcev.

Razloge za praznovanje si bodo sedanje in prihodnje generacije šele primorane izboriti. Prvi pogoj za uspešen boj je povezovanje. Na eni strani v obliki zadrug ter na drugi v progresivnih sindikalnih platformah, kakršna se vzpostavlja z delovanjem Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Delavkam in delavcem v različnih oblikah zaposlitve ter brezposelnim želimo prijetno praznovanje praznika dela.”

polovicka_celje_klik