Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. Karavana študijskih krožkov v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


karavana_studijskih_krozkov_smarje1Minuli petek je v prostorih Knjižnice Šmarje pri Jelšah potekala že 13. Karavana študijskih krožkov, ki se je je udeležilo preko 250 udeležencev, katere namen in poslanstvo je srečanje krožkarjev, ki jih povezuje ACS že od leta 1993 dalje, ter promocija najboljših ponudnikov študijskih krožkov. Seveda pa so karavane pomembna priložnost za pretok in nadgradnjo znanja. Na letošnji Karavani so uvodoma udeležence pozdravili dr. Nevenka Bogataj z Andragoškega centra Slovenija, Teja Dolgan (MIZŠ), župan občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jožef Čakš ter vodja študijskih krožkov v Šmarju Jana Turk Šulc. Študijski krožki se namreč v Šmarju pri Jelšah izvajajo že dve desetletji, zadnjih devet let pod okriljem JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah. 

Tudi letos je na Karavani potekal strokovni del, katerega rdeča nit je bila socialno podjetništvo, posvetili pa so se se tudi predstavitvi razlogov za fluktuacijo mentorjev ter izbrali mentorje seniorje. Izobraževalno-promocijski del Karavane študijskih krožkov je zajel vse prostore kulturnega doma in ploščad pred šmarskih hramom kulture. Program je zajemal tudi glasbeno izražanje, razstave, projekcijo, delavnice ter bralni kotiček. Moški del obiskovalcev je imel možnost vodenega ogleda tehnične opreme kulturnega doma.

karavana_studijskih_krokov_smarje2

Karavana je ponudila strokovni del, namenjen predvsem mentorjem, in izkušenjsko-promocijski del za udeležence študijskih krožkov ter širšo domačo javnost. V strokovnem delu so se mentorice in mentorji v Muzeju šmarskega baroka za dobro uro in pol posvetili vzpostavitvi tima mentorjev seniorjev in strokovnemu poudarku letošnjega leta – sodelovalnemu podjetništvu.

karavana_studijskih_krokov_smarje3

Izobraževalno-promocijski del Karavane študijskih krožkov pa je potekal v dvoranah kulturnega doma in je zajemal zborovske, gledališke, računalniške in druge predstavitve, ki so lahko trajale največ osem minut. Ves čas so bile na ogled razstave slik in izdelkov, projekcije in delavnice, v knjižnici pa so bili na voljo celo bralni kotički. V zgornji dvorani in spodnji dvorani so se tako predstavili: UPI ljudska univerza Žalec; Anton Koder in njegov slavospev Francetu Prešernu; Liberius, Cerklje na Gorenjskem; ŠK BoSong Mladinsko društvo, Bistrica ob Sotli; podjetje Invel, d.o.o.; Etnološko društvo Hmeljarska vas,Šempeter; Društvo Beseda slovenske Istre; Ljudska univerza Slovenska Bistrica; Razvojno društvo Vrhe, Griže na Krasu; ŠK Tišina; Ljudska univerza Murska Sobota; Gorenjski bralni ŠK in bralna skupina To noč sem jo videl; Jerebika s.p.,Šenčur pri Kranju: Društvo Panorama, Solčavsko ter Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

karavana_studijskih_krokov_smarje4

Za udeležence Karavane so ob 13h v atriju bližnjega Muzeja šmarskega baroka organizirali toplo malico – kozjanski lonec. Po okrepčilu so se udeleženci lahko udeležili pohoda na grič do baročne cerkve sv. Roka, sledil je ogled filma Šmarje pri Jelšah v štirih letnih časih, v poznih popoldanskih urah pa je sledil nastop folklorne skupine in zaključek letošnje Karavane.

Pred kamero smo povabili Jano Turk Šulc, vodjo študijskih krožkov v Šmarju in dr. Nevenko Bogataj z Andragoškega centra Slovenija, ki sta podrobneje razložili poslanstvo in pomen študijskih krožkov ter program, ki se je odvijal. Predvsem Bogatajeva je za naš spletni portal ekskluzivno pojasnila razlike med študijskimi krožki in UTŽO, ki ju številni zamenjujejo ali povezujejo, kljub dejstvu, da gre za dve različni ustanovi.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na letošnji Karavani. V spodnjih video posnetkih pa lahko prisluhnete nagovorom direktorja šmarske knjižnice Jožefa Čakša, župana občine Šmarje pri Jelšah Stanka Šketa, dr. Nevenki Bogataj (ACS) in Teji Dolgan (MIZŠ).

 v/t/f: eH