Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Monokomedija Učne ure tudi v Šentjurju (video, foto)


1-P4180029V Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju je v soboto, 18. aprila, kozjanski komediant Viljem K. Rupret odigral monokomedijo z naslovom Učne ure. Igro, ki je nastala kot plod dolgoletnih izkušenj nastopanja, je ljubiteljski igralec navezal na raznolikost narečij na Kozjanskem in na vsakdanje prigode življenja na podeželju.

Viljem K. Rupret v predstavi nastopi skozi tri različne like, ki se znajdejo v vsakdanjih in tudi manj vsakdanjih situacijah človeka iz podeželja. Tako se najprej sprašuje, kaj se dogaja z narečji, ki se dandanes že pogosto pozabljajo in skozi različne like predstavi nekatera narečja iz Kozjanskega. Da bi se naučil več o narečjih, ustavlja štoparjem, ki mu tudi povedo kaj več o življenju v tem delu Slovenije, ko južne meje še ni bilo. Prav tako se obregne na tegobe in razločevanje med hribovci ter meščani, ki se kot običajno razrešijo v gostilniškem pretepu. Ne nazadnje pa ne pozabi niti na ljubezenske zaplete, prepletene z mladostniškimi iluzijami, moškega v tako imenovani drugi puberteti. Igralec kot povezovalni člen med liki vključi tudi del lastne straniščne poezije.

Avtor predstavo uprizarja že sedmo leto. Kljub temu da govori o lokalnem okolju, si jo je žal ogledalo precej malo Šentjurčanov.

1-P4180052

Spodaj si oglejte kratke izseke predstave iz sobotne uprizoritve.

Teja P.