Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jelšingrad prodan, kupec Roman Abramovič


jelsingrad-abramovicPred časom smo na Kozjansko.info poročali o razpisu javne dražbe za nakup dvorca Jelšingrad s pripadajočimi zemljišči, ki jo je Občina Šmarje pri Jelšah sklicala za 31. marec. Takrat smo tudi omenili, da interes vlagateljev obstaja, vendar nam župan potencialnih kupcev šmarskega gradu takrat ni želel zaupati.

Po včerajšnji dražbi je vse jasno. Za dobre 3 milijone evrov je Jelšingrad in 21,5 ha okoliških zemljišč kupil ruski naftni mogotec Roman Abramovič.

——————————-

PRVOAPRILSKA ŠALA

——————————–

Ambramovič, na zahodu sicer znan kot lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea, ima z gradom velike načrte, vendar nekoliko drugačne, kot si je ureditev tega šmarskega kulturnega spomenika verjetno predstavljala lokalna skupnost.

Jelšingrad namreč ne bo obnovljen v hotel najvišje kategorije s prostranim golf igriščem, ampak ga bo Abramovič uporabljal kot eno od njegovih zasebnih poletnih rezidenc, pripadajoča zemljišča pa bo namenil za svojo veliko ljubezen – gojenje sibirskih losov.

Gre za posebno vrsto losa, ki v naravnem okolju živi zgolj na Kamčatki in je znan po svojem srebrnem odtenku dlake. Zaradi tega mu pravijo tudi “srebrni los” , koža pa na prestižnih svetovnih trgih dosega milijonske vrednosti.

Abramovič računa, da bi se v okolici Jelšingrada lahko pasla čreda do 120 sibirskih losov, ker pa si želi v kozjanskih koncih površino pašnikov za svoje živali povečati vsaj na 400 ha, lastnikom okoliških zemljišč ponuja odkup po ceni 1,3 milijona evrov za hektar zemljišča. Zainteresirane vabi, da se k ponudbi prijavijo na pristojnem občinskem uradu.

Kot je v tujini ob takšnih poslih navada, se je Abramovič odločil še za nekaj manjših investicij v lokalno okolje. Kot zagrizen lovec bo tako šmarski lovski družini doniral 24 sibirskih medvedov, ki bodo svoj dom našli v gozdovih Ločneca, ljubiteljem nogometa pa je ustregel s 7 milijonsko letno investicijo v NK Šmarje pri Jelšah.

Ob tem bodo v Šmarju od julija naprej na posoji igrali tudi nekateri starejši igralci Chelsea, ki še imajo pogodbe, a niso več v prvem planu trenerja Mourinha. Šmarskega tretjeligaša bosta tako v novi sezoni predvidoma okrepila  John Terry in Didier Drogba.

P. A.