Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočnica na Ponikvi znova vabi


velikonocnica 2015Na Boletini pri Ponikvi je pred kratkim vzcvetela velikonočnica, v Sloveniji zavarovana cvetlica, ki je uvrščena tudi na seznam ogroženih rastlinski vrst. Rastišče se nahaja nekaj sto metrov od središča Ponikve v smeri proti Šentvidu pri Grobelnem. Obsega 1,8 hektarja in je največje od štirih znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Eno od njih je tudi na Boču.

Hkrati je to eno izmed petih območij Nature 2000 v Sloveniji, zato je treba na njem v času cvetenja zagotovi ustrezno varovanje, kar na Boletini že nekaj let zelo skrbno izvajajo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Ko so opazili prve nežne cvetove, so v soboto, 28. februarja, izvedli delovno akcijo, postavili začasno zaščitno vrvično ograjo, informacijski kiosk, uredili stalno žično ograjo in položili začasne plošče za dostopu.

Ta vikend, v soboto, 7. marca, pa začenjajo z rednim usmerjanjem in informiranje obiskovalcev. V kiosku bo moč dobiti informacije in spominke. Hkrati vse obiskovalce naprošajo, da se držijo navodil in usmeritev ter  tako pomagajo ohraniti rastišče te spomladanske redkosti.