Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jožefov sejem in golažijada v Bistrici ob Sotli 2015 (foto)


jozefov_sejem_2015_1Turistično društvo Bistrica ob Sotli in Gostilna Šempeter sta minulo nedeljo organizirala tradicionalni Jožefov sejem in tekmovanje v kuhanju golaža “Jožeki kuhajo golaž”. Sejem je je tudi letos odvijal na prostoru pri kulturnem domom in občinsko stavbo. Tudi letos je bilo med šestdesetimi ponudniki mogoče zaslediti številne ponudnike izdelkov domače in umetnostne obrti in kmečkih dobrot. Letos je bila prvič tema sejma vintage. 

Prva pomladna nedelja je potekala v bila v Bistrici ob Sotli zaznamovana s tradicionalnim Jožefovim sejmom, ob čemer so se Jožeki že dvanajstič pomerili v kuhanju golaža. Letos je sodelovalo petnajst od osemnajstih prijavljenih ekip. Organizator golažijade Srečko Kunst je pojasnil, da so se tudi letos poleg ekip iz Slovenije kuhanja udeležile ekipe iz sosednjih držav. Poleg ekipe iz sosednjega Kumrovca, so tudi letos sodelovali pobrateni Bošnjaci iz Hrvaške in ekipa iz avstrijskega Heimschuha. Organizator je, kakor pretekla leta, poskrbel za osnovne sestavine golaža (meso, čebulo, maščobo in kotliček), ostale sestavine so bile v domeni posamezne ekipe.

Letos se je v kuhanju golaža pomerilo 15 ekip.
Letos se je v kuhanju golaža pomerilo 15 ekip.

Tudi tokrat je dogajanje spremljalo pestro kulturno-zabavno dogajanje. Od zgodnjih jutranjih priprav na tekmovanje Jožekov v kuhanju golaža, so predvsem mlajši obiskovalci bili deležni skokov na Mini Planici, mobilni skakalnici. Nad tovrstnim športom manj navdušeni otroci so bili deležni uličnega gledališča, zanimiva je bila tudi secondhand stojnica. Letošnjemu Jožefovem sejmu pa so organizatorji dodali novo-starinsko – vinatage noto. S slednjo želijo ohraniti tradicijo sejma ter spomniti in obiskovalcem prikazati, kako so sejmi potekali nekoč. Ob tej priložnosti so poskrbeli tudi za ličenje obiskovalcev, predvsem predstavnic nežnega spola.

Pestro sejemsko dogajanje so letos še dodatno popestrili z mini skakalnico in ostalimi zanimivostmi.
Pestro sejemsko dogajanje so letos še dodatno popestrili z mini skakalnico in ostalimi zanimivostmi.

Kmalu po poldnevu je žirija tekmovanja razglasila zmagovalce, razdelila “kuhače” in pokale. Podeljene so bile tri bronaste, šest srebrnih in šest zlatih kuhač. V kategoriji za izvirnost je tretje mesto osvojila TV ekipa, drugo mesto so osvojile Kmečke Pepce, prvo mesto pa Bubka bar. V kategoriji okusnost golaža pa so tretje mesto osvojili gostje iz Heimschueja, drugo mesto Misjonarja, prvo mesto pa Kmečke Pepce, ki so bile tudi skupne zmagovalke.

Zlata kuhača oz. najvišja nagrada je letos ostala v rokah domačinov, saj so si jo po mnenju stroge žirije prislužile članice ekipe Kmečke Pepce iz Bistrice ob Sotli. Odlično sta se izkazala tudi Misjonarja, brata Jože in Peter Misja (župan občine Podčetrtek) in člani TV ekipe. Seveda pa čestitke udeležencem tekmovanja, ki so si po besedah žirantov prav vsi zaslužili pohvale.

Po besedah organizatorjev je tudi letošnja prireditev uspela po pričakovanjih, zadovoljni so bili z odzivom ekip, ki so se prijavile h kuhanju golaža. Razveselilo jih je tudi dejstvo, da se je kar nekaj obiskovalcev po sejmu sprehodilo v vintage oblačilih. Slednje je zagotovo dobra napoved za naslednje leto, ko pričakujejo še več obiskovalcev v vintage oblačilih.

jozefov_sejem_2015_4

Obiskovalci so lahko prvič poizkusili vegetarijanski golaž, pod šotorom v Bistrici ob Soli dobre volje in plesa tudi tokrat ni manjkalo. Dogajanje s Slovenskimi zvoki se je podaljšalo v pozne popoldanske ure.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, posnetih na letošnjem Jožefovem sejmu in golažijadi.

v/t/f: eH