Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznično dogajanje v Zagrebu je privabilo tudi številne slovenske obiskovalce (foto, video)



Zagreb1
Številnim evropskim mestom se je s svojim prazničnim dogajanjem, ki na ulice mest privabi množice obiskovalcev in turistov, pridružil tudi Zagreb. Letos so praznično dogajanje in število prizorišč še povečali. Velikemu številu stojnic, ki ponujajo različne kulinarične užitke in lokalne proizvode, skoraj obvezni ponudbi kuhanega vina, razstavi jaslic, živim jaslicam ter raznovrstnim glasbenim nastopom, ki se vsakodnevno vrstijo na različnih prizoriščih, so letošnje leto dodali še drsališče in dogajanje na Evropskem trgu.

 

Številni plakati, radijski oglasi in tiskani mediji so tudi letos vabili Slovence na ogled prazničnega Zagreba. Advent v Zagrebu, kot so ga poimenovali, se je začel že 29. novembra, program pa na različnih prizoriščih v mestu poteka vse do začetka novega leta. Stojnice, na katerih ponujajo različne unikatne in zanimive izdelke, božične okraske, eko igrače, sladke priboljške in različne kulinarične dobrote (od sirovih štrukljev, ocvrtih mišk do kuhanega vina in vročega čaja) ob večerih spremlja raznovrsten glasbeni program.

Veliko število obiskovalcev privabi tudi drsališče, ki so ga letos prestavili na Trg kralja Tomislava pred glavno železniško postajo. Letošnja novost je Evropski trg, na katerem se vrsti veliko kulturnih dogodkov in v primerjavi z drugimi prizorišči, na katerih so lokalno specifični ponudniki, ponuja predvsem medkulturno dogajanje. Tukaj lahko najdemo stojnice, na katerih so dobrote in spominki iz Hrvaške ter drugih evropskih držav.
Zagreb2Krovna organizacija, ki povezuje in podpira posamezna društva ter izvajalce, ki izpeljejo dogodke na prizoriščih, je Turistična zveza mesta Zagreb. Celoten dogodek Advent v Zagrebu se je v takšni obliki začel že leta 2010, vendar so ga vsako leto dopolnjevali, tako da je letos v mnogih pogledih presegel pričakovanja. Njihov cilj ni bil privabiti samo domače temveč tudi tuje obiskovalce. Dogodek so letos oglaševali v sosednjih in v tistih državah, ki so jim kulturno podobne v praznovanju božiča – Slovenija, Madžarska, severna Italija, Avstrija, Nemčija, pa tudi Bosna in Hercegovina ter Srbija.

Prav tako so letos začeli svoj dogodek oglaševati tudi v tistih zahodnoevropskih mestih, s katerimi imajo direktne letalske linije iz Zagreba (države Beneluksa, Francije in Velike Britanije). Po njihovih podatkih je v prvih petnajstih dneh letošnjega decembra bilo skoraj 30.000 obiskovalcev, kar je 22 % več obiska in nočitev kot prejšnje leto. Največ tujih gostov pa je prišlo iz Italije, Bosne in Hercegovine ter Srbije.


Zagreb3

Število slovenskih obiskovalcev v Zagrebu vsako leto decembra precej narašča. Hrvaška je v Sloveniji poznana predvsem kot poletna destinacija, z Adventom v Zagrebu pa želijo spodbuditi turizem tudi preko leto. Ta dogodek je tako obogatil turistično podobo Zagreba in ima namen promovirati mesto kot božično destinacijo.
Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij in kratek video, ki prikazuje utrinek glasbenega dogajanja iz letošnjega Adventa v Zagrebu.

Teja P.