Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Opojno predavanje o eteričnih oljih


predavanje etericna oljaDanes je bilo na Ljudski univerzi Šentjur predavanje Maje Vodeb Bečić in Tjaše Šercer , ki sta nam predstavili široko uporabnost čistih eteričnih olj terapevtske kvalitete Doterra. Prostor je prijetno dišal po mešanici, ki jo je Maja pripravila v izparilniku. Polna učilnica ljudi je dokazovala, da so prisotni željni izvedeti čim več o uporabnosti eteričnih olj. Predavateljici sta predstavili vsako esenco posebej, od delovanja do načina nanašanja in kako se da z njimi celo kuhati. Prinesli sta piškote z okusom po poprovi meti ter pecivo z okusom pomaranče. Stekleničke pomaranče, poprove mete, frankinsense,rožmarina,origana in zdravilnih mešanic so krožile med prisotnimi, ki so jih poduhali in tudi namazali na določene točke.

Izvedeli smo, da so eterična olja esenca rastline, njena »srčika« in da jih rastlina uporablja za naravno zaščito pred škodljivci. Kemijsko so zelo kompleksna, mešanica teh sestavin pa na človeka deluje protimikrobno, protivirusno, sproščujoče, pomirjujoče in tudi zdravilno. Eterična olja največ pridobivajo s parno destilacijo, pa tudi s stiskanjem in ekstrakcijo. Uporabni so različni deli rastlin, pri nekaterih gre za cvetove, pri drugih za liste, smolo, plodove, korenine ali semena. Iz nekaterih rastlin je pridobivanje olje lažje kot pri drugih. Iz par kg pomaranče že lahko dobimo zadostno količino olja, zato je relativno poceni. Čisto nekaj drugega pa je pridobivanje olja jasmina ali vrtnice, pri kateri potrebujejo okoli dve toni cvetov za liter olja. Vrtnično olje je zato eno izmed dragocenih zakladov narave. Cena litra žlahtne mešanice lahko krepko preseže 10. 000 evrov.

Tudi v Sloveniji ljudje poznajo eterična olja,saj lajšajo razne tegobe od respiratornih težav do bradavic in herpesa, obenem pa se z njimi pripravi tudi krasna čistila, pralne praške in poceli rane, brez agresivnih vplivov na naše telo. Velja pa opozorilo, da vedno iščete 100 % naravna in terapevtska olja, saj le takšna zagotavljajo zdravilne učinke.

(N.P.)