Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2014


10-najvplivnejsih-2014V minulih dneh smo si ogledali predstavitve štiridesetih lokalnih rojakov, ki so s svojim delom, vplivom in uspehom zaznamovali minulo leto. Najvplivnejših deset smo ohranili za današnjo finalno objavo.

Glede na lansko leto med top 10  najdemo dva novinca. Med elito sta se v 2014 prvič povzpela aktivni znanstvenik, profesor in dvojni doktor znanosti Igor Grdina ter marljivi in uspešni podjetnik iz Jazbin pri Šmarju pri Jelšah Franc Pišek, lastnik podjetja Vitli Krpan, ki zaposluje 130 ljudi.

Glavna sprememba pa je seveda na vrhu lestvice, ki ga je z imenovanjem na mesto ministra za gospodarstvo zavzel sicer ugledni poslovnež Zdravko Počivavšek.  Francu Jagru, ki je zdrsnil na drugo mesto, seveda ne gre prav nič slabo in njegov uspeh, ugled ter vpliv ni nič manjši kot minulo leto.

Podobno velja tudi za ostale člane na lestvici.

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, PUŠČICA navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2013.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV AKTIVNOSTI V LETU 2014
1
+2

Zdravko Počivalšek

 

Uspešen direktor se je podal v politiko. Po odstopu Jožefa Petrovčiča, ki je na položaju gospodarskega ministra vztrajal zgolj mesec dni, je predsednik vlade Miro Cerar konec novembra za to mesto predlagal prav Počivalška. Decembra ga je potrdil tudi parlament. S tem je po Francu Butu, Zlati Plštajner in Vinku Gorenaku postal četrti minister z območja Obsotelja in Kozjanskega.Na zaslišanju pred pristojnim odborom v DZ je napovedal, da se bo uvajanje novih davkov končalo. Podobno zavezo je dal tudi podjetnikom na srečanju na gospodarski zbornici. Na mestu direktorja Term Olimia ga je nasledil Florjan Vasle.Počivalšek je nasledniku podjetje pustil v dobri kondiciji. Krovna družba Terme Olimia se je ponovno združila s podjetjem Terme Olimia bazeni. Iz poslovnega registra je razvidno, da so v zdraviliški družbi, kjer ima Počivalšek zamrznjeno delovno mesto, v letu 2013 končali s 17,6 milijonov evrov prihodkov in dobičkom v višini 825 tisoč evrov. Podobne rezlutate pričakujejo tudi za leto 2014. Lanska predstavitev (3.)
2 -1

Franc Jager

Franc Jager je v predlanskem letu na lestvici revije Manager s 35,6 milijoni evrov vrednim premoženjem zasedal zavidljivo 17. mesto. Lani je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 47,1 milijona evrov (11,5 milijona več kot predlani), a ga zaradi dejstva, da je lanski seštevek vrednosti premoženja 100 najbogatejših Slovencev rekordno, skoraj 4,5 milijarde evrov, to uvršča tri mesta nižje, na 20. Zadnja ocena Jagrovega premoženja med drugim potrjuje kontinuiteto rasti prihodkov, ki naj bi v povprečju naraščali vsaj za 10 % letno.

Sicer pa družinsko podjetje Jagros v svojih 32 poslovalnicah zaposluje skoraj 400 ljudi (za primerjavo: še lani jih je bilo v 26 poslovalnicah zaposlenih 315).Uspešen podjetnik je na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja za preteklo leto zasedal prvo mesto, od koder ga je z vzponom na mesto gospodarskega ministra izrinil še en ugleden lokalni gospodarstvenik. Lanska predstavitev (1.)

3
-1

Hugo Bosio

Leta 2013 so ustvarili 11 milijonov EUR prihodkov, kar je milijon manj kot 2012. Pred koncem lanskega leta so v Bukovžlaku dokončali proizvodne prostore v vrednosti 3,5 milijona EUR in tja dokončno preselili vse dejavnosti iz Štor.

Njihovi glavni kupci so v Rusiji, katerih naročila so zadnji dve leti zasedli proizvodnje zmogljivosti njihovih industrijskih poči.S povezovanjem z lastniki iz avstrijskega Aichelina kanijo okrepiti prisotnost v Evropi in Ameriki.V Bosiovem konjeniškem centru je bilo poleti prestižno tekmovanje pokala narodov v preskakovanju ovir s konji. Hugo Bosio predseduje tudi slovensko–indijskemu poslovnemu svetu. Lanska predstavitev (2.)

4
  +3

Iztok Špan 

V letu 2013 so imeli v Tajfunu 19 milijonov EUR prihodkov, kar je 2 več kot leto prej. V to ne šteje rezultat postojnskega LIV, ki je tudi v njegovi lasti.

Jeseni je prevzel predsedovanje šentjurskemu košarkarskemu prvoligašu, katerega generali pokrovitelj je v zadnjih letih.Podjetje je poskrbelo tudi za stalno razstavo o življenju in delu etnologa Nika Kureta.

V letu 2015 načrtujejo razširitev proizvodnje tako na Planini kot tudi v Srbiji. Lanska predstavitev (7.)

5 +4

Roman Moškotevc

Leta 2013 je podjetje imelo za 26 milijonov EUR prihodkov, kar je 2 več kot leto pred tem. Ustvarili so slabih 400 tisočakov čistega dobička.Septembra lani so v Šentjurju odprli novo logistično središče v vrednosti 1,8 mio EUR.V začetku 2014. je leta 1967 rojeni Moškotevc postal večinski lastnik radia Štajerski val.

V njegovi lasti sta gradbeni podjetji VOC z nekaj sto zaposlenimi in Ahac Nizke gradnje. Lanska predstavitev (9.)

6 +0

Peter Misja

 

Priljubljeni župan ostaja trdno v sedlu na čelu podčetrške občine. Jeseni je že četrtič zmagal na lokalnih volitvah, tretjič zapored brez protikandidata. Sam sicer bolj kot volilno zmago poudarja zaključene investicije v lanskem letu.

Med drugim so v sodelovanju s šentjursko občino zaključili rekonstrukcijo ceste med Virštanjem in Loko pri Žusmu, energetsko sanirali OŠ Podčetrtek, v začetku letošnjega leta pa odprli nov turistično-informacijski center.Kraj Podčetrtek se lahko pohvali tudi z nagrado. Leto dni zatem, ko so ga na izboru Entete Florale izbrali za najlepši mali kraj v Evropi, je Podčetrtek lani postal še najlepši zdraviliški kraj po izboru strokovne žirije v akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna. Lanska predstavitev (6.)

7 -3

Nina Zidar Klemenčič

Znana odvetnica je bila tudi letos zbrana med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov. Tako so ocenili bralci portala Ius-info, ki so jo tudi letos uvrstili na prestižno lestvico in v družbo premiera Mira Cerarja, harvardskega profesorja Klemna Jakliča pa tudi njenega soproga Gorana Klemenčiča, ki je jeseni postal pravosodni minister.

Tako se je prvič v zgodovini izbora zgodilo, da sta se na tem seznamu znašla zakonca.”Sem glasen kritik in zdaj, ko je mož pravosodni minister, nisem nič manj glasna,” o ločevanju med profesionalnim in zasebnim življenjem pravi Zidar Klemenčičeva.Tudi v lanskem letu je prevzela nekatere odmevne primere. Med drugim je pro bono zastopala starše dečka Reneja, ki mu ZZZS ni želela plačati zahtevne operacije noge v tujini. Lanska predstavitev (4.)

8
+3

ddr. Igor Grdina

Pri Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti je bil do konca leta 2014 vodja projekta Biografije, mentalitete, epohe. V zadnjem letu sistem COBISS ob imenu leta 1965 rojenega najde avtorstvo treh znanstvenih monografij in številne druge prispevke.

Ob 100-letnici konca prve svetovne vojne je sodeloval na različnih simpozijih. Njegovo je avtorstvo glavnega eseja v fotomonografiji o Škofjeloškem pasijonu.V začetku leta so izvedli celovečerno opereto Caričine amazonke, za katero je Grdina soavtor besedila. Lanska predstavitev (11.)

9  +6

Franc Pišek

Podjetje Vitli Krpan iz Jazbin pri Šmarju s 130 zaposlenimi delavci je v strmi rasti. Glede na lansko leto so povečali prihodke iz prodaje skoraj za 3 milijone evrov (iz 15,3 na 18,1 milijonov evrov), ob tem pa so pridelali še 2 milijona evrov čistega dobička.

Leto 2014 je zaznamoval razplet sodnega spora zaradi domnevnega kopiranja patenta s podjetjem Uniforest iz Savinjske doline, ki je v sodni poravnavi podjetju Vitli krpan izplačalo 155.000 evrov. Večino tega denarja je Franc Pišek namenil za nakup reševalnega vozila ZD Šmarje pri Jelšah in novega gasilskega vozila PGD Šmarje pri Jelšah. Šmarskim gasilcem je nabavil še nekaj sicer razmeroma dragih gasilskih oblek.Piškov posluh za prispevek lokalnemu okolju ni ostal neopažen tudi na naši lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, po kateri se je povzpel med prvih 10. Lanska predstavitev (15.)

10   +0

mag. Branko Kidrič

Že vse od leta 1994 je na čelu občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič. V minulem letu, ki so ga zaznamovale tudi lokalne volitve (kjer je bil reizvoljen z 85 % podporo), je realiziral številne projekte, našteli smo jih kar 22 (številne energetske sanacije javnih ustanov, prenovljene lokalne ceste, nova Mestna galerija, kopija spomenika sv. Janeza Nepomuka idr.).

Torej Občina Rogaška Slatina pod njegovo taktirko še vedno beleži živahen naložbeni razvoj.Kidrič še vedno ostaja predsednik upravnega odbora domačega košarkarskega kluba. Uspehe v tej sezoni (KK Rogaška je trenutno na 2. mestu lestvice 1. SKL) mu grenita le dva poraza v lokalnem derbiju s KK Tajfun. Lanska predstavitev (10.)

S predstavitvijo 10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zaključujemo z letošnjim sklopom predstavitev naših uspešnih, uglednih in vplivnih lokalnih rojakov. Vabljeni k ogledu tudi drugih predstavitev ter ostalih vsebin na vašem spletnem časopisu Kozjansko.info.

images_slike3_ured5_oglasi_polovicka-kio-splosno