Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uspešno leto vodenja evropskega projekta


evropski projek lu sentjur 2014Ljudska univerza Šentjur se v zadnjih letih uspešno prijavlja na različne nacionalne, pa tudi evropske razpise. To ji je pred letom dni uspelo s projektom v okviru programa Vseživljenjsko učenje, sektorski program Leonardo da Vinci, akcija Prenos inovacij. Na pobudo, ki je prišla iz gospodarstva (iz Steklarne Rogaška d.o.o.), je lani skupaj s petimi partnerji začela izvajati projekt Steklarstvo – Izzivi prihodnosti, kot vodilni partner.

Novi poklicni standardi – nove priložnosti

Projekt je nastal z namenom prenove poklicnih standardov za steklopihalce in steklobrusilce. Vpisa v šolske programe na področju steklarstva skorajda ni, medtem ko v proizvodnji podjetij dobivajo večja naročila in potrebujejo usposobljen kader. V projektu sodelujejo partnerji iz Slovenije (Steklarna Rogaška, Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje), Italije (Progetto Mosaico Più), Nemčije (Glazier school Zwiesel) in Češke (EDUCA – vzdělávací centrum, s.r.o), ki so zelo pomembni pri prenovi standardov.

 

Partnerske delavnice v Sloveniji, Nemčiji, na Češkem in v Italiji

Projektne delavnice, ki so potekale v Sloveniji in pri vseh projektnih partnerjih, so bile namenjene izmenjavi dobrih praks pri prenovi poklicnih standardov. Spomladi so tako obiskali bavarsko mesto Zwiesel, delavnica je potekala na šoli Glasfachschule Zwiesel. Nemški partner je predstavil učni načrt, standarde in izobraževanje za steklarske poklice. Naslednjo delavnico je pripravil partner iz Češke, izobraževalni center Educa. Po predstavitvi češkega sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij v Jabloncu, je bil drugi dan delavnice na različnih lokacijah: v steklarni Ajeto, na steklarski šoli v Novem Boru, ki je za udeležence delavnice pripravila predstavitev svojih programov in voden ogled vseh učnih procesov. Delavnico, ki je potekala v Italiji, je pripravilo podjetje Progetto Mosaico Piu. Če so se delavnice v Nemčiji in na Češkem potekale v regijah, ki so prežete s steklarstvom, so italijansko delavnico zaznamovali mozaiki. S spremembo politike vodenja in novim vodstvom v regiji je postala njihova šola mozaikov svetovno znana in najuspešnejša šola tega področja, ki ima učence kar iz 23-ih držav sveta.

Vrednost projekta, ki poteka, je 217.614,15 EUR. V preteklem letu dni so potekali partnerski sestanki, nastaja gradivo, spletna stran in brošura o projektu. Prvi rezultati programa so že narejeni – nastali so prenovljeni poklicni standardi za steklopihalce in steklobrusilce, ki so bili septembra predstavljeni na okrogli mizi, v začetku naslednjega leta pa se začne pilotska implementacija programa usposabljanja za kandidate.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

polovicka_celje_klik