Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S predavanja o sladkorni bolezni


znak_lu_sentjurNa Ljudski univerzi Šentjur so v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje v četrtek, 27. 11 .2014, izvedli predavanje Janija Sengerja iz ZD Šentjur na temo sladkorne bolezni. Sredi novembra, na dan 14. 11. namreč obeležujemo svetovni dan boja proti diabetesu.

Sladkorna bolezen, predvsem diabetes tipa 2, je motnja presnove, za katero je značilna visoka raven glukoze v krvi. V telesu nastopi pomanjkanje inzulina in odpornost na inzulin. Diabetes tipa 2 najpogosteje prizadene starejše, zato mu pravijo tudi starostni diabetes. Bolniki navadno ne potrebujejo zdravljenja z inzulinom, pač pa nadzorovanje telesne mase, dieto in anti diabetična zdravila.

Poslušalci so izvedeli, da je ta vrsta sladkorne bolezni v razvitem svetu v porastu. Dejavniki tveganja za razvoj te bolezni so predvsem debelost, telesno neaktiven način življenja in starost. Pri približno 60 % bolnikov se pojavlja tudi povišan krvni tlak. Značilni simptomi bolezni so po navadi pogostejše uriniranje, večja žeja, in pridobivanje telesne mase. Velikokrat se pojavlja tudi utrujenost. O sladkorni bolezni pri posamezniku govorimo, kadar so krvne koncentracije glukoze na tešče večje od 7mmol/L oziroma 10mmol/L eno do dve uri po obroku.

Senger je poslušalcem predavanja na koncu izmeril tudi raven sladkorja v krvi ter krvni tlak. Pri večini udeležencev je bilo ugotovljeno, da imajo precej zdrav življenjski slog, vseeno pa je za nekatere veljalo povabilo, naj svoje vrednosti preverijo pri osebnem zdravniku in redno spremljajo svoje zdravstveno stanje.

N.P.