Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznična tržnica in Folkloržur 2014 v Rogatcu (foto in video)


trznica_in_folklorzur_rogatec_1Zadnja oktobrska sobota je v Rogatcu minila v znamenju dveh dogodkov in sicer popoldanske Praznične tržnice v prostorih Kulturnega doma Rogatec in večernega Folkloržura ob 30-letnici Folklorne skupine KD Anton Stefanciosa Rogatec v Športni dvorani Rogatec. Oba dogodka sta bila po besedah organizatorjev dobro obiskana.

Praznična tržnica se je v prostorih kulturnega doma v Rogatcu pričela v popoldanskih urah. Predstavilo se je kar 22 rokodelcev s prodajnimi artikli in s prikazi domačih obrti, ter društva in posamezniki z domačimi dobrotami. Za zakusko in domače dobrote je poskrbelo Društvo žena Rogatec, za glasbo in vzdušje pa ansambel Venus iz Društva prijateljev Rogatca, Kulturno društvoLjudske pevke Rogatec in mladi iz Skupine Kvarta ter Lara & Ivona.

Na tržnici so se predstavili: Društvo žena Rogatec z domačimi dobrotami (rezanci in mlinci), Biodobro ekološka kmetija – Jože Lipej iz Šmarja pri Jelšah (čemaž, bazilika, drobnjak, šalotka), Karmen Poredoš iz Proseniškega (ročna izdelava steklenih izdelkov – vaze, krožniki, steklen nakit), Društvo kmečkih žena Sv. Rok (domače dobrote), domačinka Marta Mikolič (prtički, steklo, voščilnice), Štefan Županek iz Šalovcev (izdelki iz lesa), Kmetija Debelak (jabolčni sok, kis, suho sadje, zeliščni sirupi, mazila, čaji,…), Čebelarstvo Pavlovič (med, propolis, medeno pecivo, voščeni odlivki), Društvo GAJA iz Rogaške Slatine (krušno pecivo), domačinka Nataša Fištrek (cekri iz rogoza), LODN – muzejska trgovina (glina, les, suho sadje, čaji), Doreja – Sanja Počivalšek iz Podčetrtka (ročno izdelana mila, prešano cvetje, spominki), Ana Vogrinc iz Grlič (šopki iz krep papirja), Sklad OŠ Rogatec (razni izdelki), Društvo žena Donačka Gora (domače dobrote), Stanka Premrl iz Pristave (predpasniki, ročno izdelane voščilnice, žgani izdelki, prtički in predpasniki), Društvo IZVIRI Dobrina Loka pri Žusmu (nogavice, prtički, obleka, knjige,… ter prikaz predenja ovčje volne od surovin do izdelka), domačinka Bojana Romih (oblikovanje tekstilnih izdelkov z uporabo ročnih del), Šentjurčanka Golob Milena (pletenine in copatki) ter Marica Plavčak iz Tlak (vezenine).

trznica_folklorzur_2

Po praznični tržnici se je dogajanje prestavilo v Športno dvorano Rogatec, kjer je ob 30-letnici FS KD Anton Stefanciosa Rogatec potekal Folkloržur.

Folkloržur je na čisto svojstven način združil glasbo, ples, petje in spomine, kar je že napovedovalo odlično formulo za krasen večer, v katerega so obiskovalce popeljali tudi najmlajši plesalci – učenci 5. razreda OŠ Rogatec, združeni v FS Uršula, ki jo vodi Nataša Novak. Pred njimi sta na oder stopila domačina, člana trenutno najbolj vroče slovenske glasbene skupine Mi2, Jernej Dirnbek in Robert Novak, ki sta skupaj s pevko Ansambla Donačka predstavila za ta večer posebej prirejeno pesem, ki v originalu nosi naslov “Ramonika rap“. V celoti ji lahko prisluhnete v prvem spodnjem video posnetku.

trznica_folklorzur_3

Folkloristi FS KD Anton Stefanciosa Rogatec so se v celotnem večeru predstavili z najboljšimi spleti iz celotne Slovenije. Na glasbilih so jih spremljali člani folklorne skupine in člani Ansambla Donačka, ki so se prav tako predstavili z nekaj uspešnicami. Seveda so za obiskovalce pripravili čisto novi splet, ki so ga poimenovali Dravsko polje, ki ga je postavil Branko Fuchs. Zaplesali so ga ob spremljavi Mestne godbe Rogaška Slatina.

Do konca so plesalci prikazali številne splete, na odru sta se jim še enkrat pridružila člana skupine Mi2. Tik pred zaključkom prireditve je Liljana Brglez, članica upravnega odbora Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije, folklornikom predala priznanje zveze za njihovih 30 let ustvarjanja.

trznica_folklorzur_2

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete posebej prirejeni pesmi članov skupine Mi2 za to priložnost, v drugem pa si lahko ogledate inserte nekaterih spletov, ki so jih pripravili folklorniki za Folkloržur.

Galerijo fotografij, posnetih na Praznični tržnici in Folkloržuru si lahko ogledate na tej povezavi (klik!). 

v/t/f: eH