Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Polnočnica v Olimju: praznovanje božiča (foto,video)


DSC08637Božični marketi, okrašena mesta in mestna jedra. Posedanje ob domačem ognjišču, krašenje božične smreke, zavijanje daril in srebanje ravno pripravljenega čaja, med tem ko z drugo roko že segamo po domači orehovi potici. Verjetno vsem še predobro poznana scena, ki spremlja enega izmed najbolj prepoznavnih praznikov sveta, praznovanje božiča. A pri tem ne pozabimo obiska cerkva, kjer velik dogodek predstavlja tudi sprehod z baklami k večerni maši. Tokrat smo se polnočne maše udeležili v kraju Olimje ter v družbi tamkajšnjih bratov in sester proslavili Jezusovo rojstvo.

Čeravno je poglavitna maša, namenjena predvsem otrokom, tokrat potekala ob 18. uri, se je cerkev napolnila tudi na polnočnicah. Cerkev, katere poglavitna okrasitev so bile jaslice in spremljajoče smrečke, je žarela v soju luči, njena akustika pa je še dodatno podkrepila prepevanje pevcev.

A začnimo na začetku. Božič je en izmed poglavitnih krščanskih praznikov, s katerim praznujemo rojstvo našega odrešenika Jezusa Kristusa. Po zapisih Svetega Pisma (Lukov evangelij) sta na ta dan Jožef in visoko noseča Marija v Betlehemu ostala brez prenočišča ter se tako zatekla v oddaljeni hlev. Tamkaj je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, saj zanj druge postelje nista imela. Temu v spomin danes kristjani postavljajo jaslice, praznik pa je poleg slavljenja Jezusovega rojstva, namenjen tudi družini in medsebojni ljubezni.

DSC08673

Ljubezen je tista, ki dela čudeže in ravno o tej tematiki se je v svoji pridigi razgovoril pater Ernest Benko. Vsak med nami pozna stisko, redki pa vedno kako jo preobiti.

»Pater, kaj mislite o tem, kaj se dogaja v naši domovini? Ali se vam ne zdi da bi moral priti Hitler, udariti po mizi in narediti red?« se je glasilo vprašanje, s katerim se je pričela pridiga. Zakaj bi potrebovali tirana, da v nas in pri nas naredi red ter pri tem terjal svoje žrtve? Kot pravi sam: »Kako kratka je naša pamet /…/, kako čudne rešitve iščemo!«. Tako smo se spomnili človeka, ki je na svet prišel kot nebogljeno dete ter s sabo namesto železne roke prinesel ljubezen, »Ljubezen, ki mu je pomagala, da je spremljal ljudi, dokler je hodil po tej Zemlji /…/«. Celotno pridigo si lahko ogledate v priloženem videu.

Ljubezen je tista, ki nas greje v še tako hladnih dneh in nam sije v najtemnejših nočeh. Je tista, ki nam daje upanje in da našemu srcu krila. Naj tudi vas greje, vam vliva zagona in da upanje v boljši svet.

Kozjansko.info Vam želi lepe božične praznike, polne sreče in smeha ter vse dobro v prihajajočem letu.

Kristina Strašek