Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Barbarin sejem v Šmarju pri Jelšah (foto)


barbarin_sejem_2014_1Na god sv. Barbare, 4. decembra, je na ploščadi pred šmarskim kulturnim centrom potekal tradicionalni Barbarin sejem, kjer je letos izdelke prodajalo preko 40 ponudnikov domače in umetnostne obrti, izdelovalcev unikatnih predmetov, ekoloških, zeliščarskih in turističnih kmetij ter ostalih dobrot in ostalih izdelkov. Sejem smo tudi letos obiskali, v galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke s sejma.

Tudi letos so bila na Barbarinem sejmu, ki naj bi po številnih virih imel najdaljšo sejemsko tradicijo v Šmarju, prisotna številna domača društva, ki so v prvi vrsti (poleg promocije) skrbela, da so se obiskovalci lahko pogreli. Na sejmu sicer nismo srečali prvega od treh decembrskih dobrih mož, Miklavža, ki po izročilu na Barbarinem sejmu kupuje darila, ki jih podarja na predvečer svojega godu, 5. decembra, a zagotovo tudi letos ne bo pozabil na darila.

barbarin_sejem_2014_2

Tradicija Barbarinega sejma sega dobrih pet stoletij v preteklost, v čas, ko Šmarju še niso bile podeljene trške pravice. Odvijal se je ob cerkvi sv. Barbare nad Šmarjem, s časoma pa se je preselil nižje, na trg, kjer se je odvijal do skorajšnje pozabe. Sejem so ponovno obudili konec devetdesetih let prejšnjega stoletja in danes lahko z veseljem ugotavljamo, da se je odlično “prijel”. Iz leta v leto ga namreč obišče vse več ljudi od blizu in daleč, temu trendu sledi tudi širša oz. pestrejša ponudba. Tako kot pretekla leta, so tudi letos med drugimi sejem obiskali otroci Vrtca Šmarje.

barbarin_sejem_2014_3

Sveta Barbara je sicer ena izmed štirinajstih pomočnikov v sili in se ji priporočamo zlasti za srečno zadnjo uro. Hči poganskega kralja Dioskurja, ki je živel v drugi polovici tretjega stoletja, naj bi živela v Nikomediji v Mali Aziji. Zaradi izredne telesne lepote naj bi jo oče zaprl v stolp. Proti njeni volji bi se morala poročiti s kraljevičem Fabricijem, verovati v poganske bogove in jim darovati. Vse to je odklonila, zato naj bi jo vrgli v ječo in jo mučili. Obsojena je bila na smrt, njen lastni oče naj bi ji z mečem odsekal glavo. Takoj po tem dejanju je njega ubila strela. Legenda pravi, da je Barbara s čudeži mnoge spreobrnila.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na letošnjem Barbarinem sejmu.

t/f: eH