Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prihodnji teden zbiranje nevarnih odpadkov


Akcija zbiranja nevarnih odpadkov poteka od maja 2011 dvakrat letno – enkrat v spomladanskem in enkrat v jesenskem času. V zadnjih sedmih letih so količine zbranih nevarnih odpadkov v času akcije ves čas naraščale. Ta trend pa se je verjetno zaustavil, saj je bilo maja letos zbranih manj nevarnih odpadkov (31.590 kg) kot maja 2013 (47.672 kg). »Razlog je do določene mere v tem, da so številni že na varno predali stare televizorje,« je povedal Tadej Ferlež, vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu.

V ponedeljek, 6. oktobra, se v 12 občinah celjske regije začenja jesenska akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu s premičnim zabojnikom.  V občinah Šentjur in Dobje bo akcija organizirana med 6. in 11. oktobrom. Letake z urniki zbiranja so odjemalci storitev prejeli skupaj s položnicami, dostopen pa je tudi na tej povezavi (KLIK!).

Prevladuje OEEO

Po teži med nevarnimi odpadki, zbranimi v času akcije, torej prevladuje elektronska in električna oprema (OEEO), na drugem mestu izstopajo premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi, in na tretjem odpadna motorna olja. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilno olje in maščobe, baterije in akumulatorji, embalaža, ki vsebuje ostanke nevarnih snovi, pesticidi, nesortirane baterije ter zdravila.

Nevarni odpadki, ki se bodo zbirali v času akcije:baterije,

  • zdravila (mazila, posipi, tablete, sirupi, termometri),
  • čistila in kozmetika (pršila, ličila),
  • ostanki lakov, barv, lepil, topil,
  • odpadna olja (ostanki motornih in jedilnih olj),
  • akumulatorji in škropiva (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki),
  • neonske cevi,
  • tonerji in
  • odpadna električna in elektronska oprema (gospodinjski aparati, kot so mikrovalovne pečice, klimatske naprave, električni radiatorji, opekači, likalniki, sesalniki … radijski sprejemniki, faksi, televizorji, videorekorderji, računalniki, telefoni, fluorescentne sijalke …)

Ali izdelek, ki ga uporabljam, vsebuje nevarne snovi?

Najbolj zanesljiv odgovor ponujajo izdelki kar sami, saj vsebujejo tudi različna opozorila v obliki grafičnih simbolov, kot so zdravju škodljivo, oksidativno, eksplozivna snov, vnetljivo, strupeno …

Zakaj je nevarno treba odložiti na varno?

Ogromno vsakdanjih gospodinjskih produktov vsebuje strupene primesi. Ko jih kupimo, nase prevzamemo odgovornost, da jih po uporabi znebimo na varen način. Z nevestnim ravnanjem z nevarnimi odpadki lahko ogrozimo podtalnico in druge vodne vire, zrak, prst, torej posredno tudi zdravje ljudi in živali, zato si v Simbiu želijo, da bo čim več občanov prineslo te odpadke do premičnega zabojnika. Sicer lahko občani te odpadke pripeljejo tudi v svoj najbližji zbirni center (Celje – Bukovžlak, Vransko ali Polzela in jih brezplačno oddajo.

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

 

Količine nevarnih odpadkov, zbranih v času akcije, v zadnjih sedmih letih

Leto Količina

(v tonah)

2007 31,3
2008 24,5
2009 31
2010 39
2011 66,2
2012 68,4
2013 78,5