Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

23. 8.: Letos 150 tabornikov


Taborniki šmarske občine že mnogo let taborijo na svojem prostoru na Debelem rtiču. Travnik jim je brezplačno za več let odstopila koprska Agraria.
Letos so taborili v dveh izmenah po štirinajst dni, in to najprej taborniki Kozjega in Rogatca, nato pa taborniki iz Rogaške Slatine. Vseh je bilo blizu 150; če pa upoštevamo še tabornike, ki so kot gostje taborili po nekaj dni, je bilo to število preseženo. Zanimivo je, da je bila na taborjenju več kot polovica udeležencev mlajših od petnajst let in da so se mnogi med njimi prvič srečali z morjem, precej pa se jih je naučilo plavati, saj ob koncu taborjenja navadno nimajo več neplavalcev med sabo.
Tehnično so taborniki šmarske občine dobro opremljeni, saj imajo vse šotore z dnom, ležalne blazine in spalne vreče. Trenutno jim manjka le večji štabni šotor, ki bi bil tudi za skupne namene, še posebej, kadar dežuje. Tak šotor so sicer imeli, a so ga ob potresu v Črni gori skupaj s še desetimi drugimi šotori poslali kot svoj prispevek prizadetim. Občinski štab za civilno zaščito je tabornikom že vrnil deset manjših šotorov, velikega pa trenutno ni mogoče dobiti niti v tovarni.
Taborniško življenje je v taboru Zdravilnih vrelcev iz Rogaške Slatine vselej pestro in zanimivo. Tako so letos uvedli posebno obliko samouprave, saj so vsi vodilni vključeni med otroke v vode, izjema sta samo kuharica in ekonom. Poleg tega je letos vsak vod izdelal celoten program dela za en dan, in sicer od dnevnega reda do jedilnikov in vsebine gozdne šole. Taborno vodstvo je skoraj v celoti lahko upoštevalo vse predloge.
Za posebno obliko zabave so letos poskrbeli z disko klubom »Šepetaj«. Za glasbo so poskrbeli štirje tranzistorji, za razsvetljavo pa dva avtomobila, katerih luči so prekrili s štirimi osnovnimi taborniškimi barvami – z rumeno, zeleno, rdečo in modro rutico. Že kar v navado je prešlo slatinskim tabornikom, da tekmujejo na taborjenju med seboj vsi vodi in vsi šotori.
Tekmovanje zajema urejenost, disciplino, iznajdljivost ipd. Imajo pa seveda tudi tekme v športu in taborniških veščinah. Posebna oblika tekmovanja posameznikov so bili letos skoki v vodo. Ocenjevali so najbolj smešne skoke. Redno pa so seveda igrali odbojko in nogomet in tekmovali v raznih oblikah plavanja.
Na koncu je bilo vsem žal, da je dva tedna prehitro minilo, zato se bodo prihodnje leto zopet zbrali na morju.

Novi tednik, 23. 8. 1979