Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

25. 6.: Novi kvalificirani delavci iz Industrijske steklarske šole v Rogaški Slatini


Steklarska šola v Rogaški Slatini je bila v zadnjem času večkrat omenjena v našem časopisju. To je prav, saj smo to tako važno panogo našega gospodarstva in še posebno šolo, ki naj daje tej panogi dobre kadre in s tem pravilno smer, le preveč zanemarjali. Ponekod so se celo pojavljala zgrešena stališča in zgrešena nasprotna delovanja na tem področju.
Borba za pravilno mesto steklarske industrijske šole traja že nekaj časa in se po vseh izgledih sedaj približuje k zmagi. Vse zapletljaje – včasih celo
intrige, poznajo najbolje tisti, ki so vse to čutili na svoji koži in vendar je zmagalo to, kar v takih primerih mora zmagati, namreč zdravo stališče in pravilno gledanje. Temu so se morali podrediti celo najostrejši nasprotniki, katerih ni manjkalo.
V Rogaški Slatini sedaj ne stoji samo lepo zgrajena, ometana m urejena steklarska šola, temveč stoji trden in dober center kjer se bodo vzgajali naši kadri steklarske stroke. Letos je šola izročila steklarskim podjetjem 40 novih kvalificiranih delavcev. Odšli so v vse tovarne in bodo na podlagi teoretičnega in strokovnega znanja nadaljevali začeto delo na določenih delovnih mestih.
Končne izpite so položili vsi gojenci Med njimi je kar 8 odličnjakov. Prav je, da jih poimensko poznamo, ker so si to zaslužili, saj so nekateri prišli v šolo brez prave pred izobrazbe in so tako lepe uspehe lahko dosegli le z mnogo volje, pridnostjo in vztrajnostjo ter nenehno pomočjo učnega osebja.
Tov. Vrečko Zdravko ima same odlične ocene, Viher Darko je le za eno stopnjo slabši, nadalje so odličnjaki: tov. Turnšek Vlado, Gnidič Branko, Josifovski Peter, Pečovski Trajan, Simenovski Aleksander in Popovič Mičo. Tem prvakom šole sledjo drugi s prav dobrim, dobrim in zadostnim uspehom.
V letošnjem letu bo šola nadaljevala s svojim delom. Na objavljeni razpis prihajajo dnevno prijave, da bo šola v prihodnjem šolskem letu polno zasedena.
Do začetka pouka bodo v šoli uredili brusilnico in še nekatere druge delavnice in v kratkem, kar je nujno potrebno, tudi svojo lastno peč, da bodo lahko še uspešneje vzgajali nove strokovnjake.
Šola ima torej sedaj trden temelj. Vanj je treba zidati, in sicer kar korajžno zidati, ker se stavba ne bo več zmajala, kakor se je tu in tam v dosedanjem času. Tak je naš splošni razvoj in ne pomaga nobeno zaviranje.
Strokovna šola v Rogaški Slatini je lep in jasen primer zmage nad tistimi, ki hote ali nehote ovirajo naš pravilni razvoj.

Savinjski vestnik, 25. 6. 1954