Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2013


Čas je, da podrobneje spoznate 10 najvplivnejših posameznikov Kozjanskega in Obsotelja v letu 2013. Preverili smo, kako (ne)uspešno se je minulo leto obrnilo zanje.

Že četrtič v petih letih smo na vrhu lestvice dobili novinca. Tokrat se zdi, da je po letih konstantne rasti na vrh naplavilo tiste, ki so si to mesto zaslužili z dolgoročnim in načrtnim kariernim pristopom in s premišljeno strategijo omejenih poslovnih tveganj. Ker so si vsaj prvi štirje ugled, moč in vpliv zgradili na trdnih strokovnih temeljih in ne z imenovanjem na funkcijo ali kako drugače, ni za pričakovati, da bi jih s pozicij v naslednjih letih odneslo tako hitro, kot nekatere njihove predhodnike.  

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, PUŠČICA navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2012.  

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV 10NAJVPLIVNEJŠIH KIO V LETU 2013
1

+4 

Franc Jager

 

 

 

 35 milijonov evrov je po oceni revije Manager vredno premoženje družine Jager. Lastnik in direktor podjetja Jagros d.o.o. je tako daleč najbogatejši prebivalec Obsotelja in Kozjanskega ter 17. najbogatejši Slovenec. Njegovo premoženje je v enem letu zraslo za kar 15 milijonov evrov.

Kapitalsko vrednost si je povišal tudi z odprtjem nove trgovine v Braslovčah, že 31. v verigi enega najbolj prepoznavnih trgovcev v vzhodni Sloveniji.

Po podatkih trgovinske zbornice promet trgovcem upada, kar pa ne velja za Trgovine Jager. V letu 2012 je Jagros d.o.o. ustvari 71,8 milijonov evrov celotnih prihodkov, leto prej pa 65,7 milijonov evrov. Podjetje je ustvarilo kar 3,5 milijonov čistega dobička, povišalo se je tudi število zaposlenih. S tem se nadaljuje konstantna rast v prihodku, dobičku in zaposlenih. Z več kot 300 delavci je Jagros največji zaposlovalec iz občine Šmarje pri Jelšah.

Poslovni rezultati leta 2013 bodo predvidoma znani v začetku aprila. Jager, ki si je pred kratkim z novo partnerko preselil v Kameno pri Šentjurju, pričakuje, da so prihodki, prvič po ustanovitvi podjetja, zaradi spremenjenih potrošniških navad Slovencev padli za okoli 5 odstotkov. Lanska predstavitev (5.)

2

 +6

Hugo Bosio

 

 

Za podjetjem Bosio d.o.o., kakor tudi njegovim direktorjem je novo najuspešnejše leto. Prihodki v letu 2012 so znesli 12,5 mio €, kar je 1,5 milijona več od prejšnjega leta.

Poleti je podjetje z železarno Rdeči oktober iz Rusije sklenilo dogovor za proizvodnjo in dobavo industrijskih peči za termično obdelavo pločevine ter jeklenih palic v skupni vrednosti 12,5 milijona evrov, kar je eden večjih prebojev slovenskih podjetij v tujini minulega leta. Dogovor za podjetje predstavlja zapolnitev proizvodnih zmogljivosti do konca leta 2014. S septembrom so tako uvedli dvoizmensko delo, zaradi česar so pričeli tudi z dodatnim zaposlovanjem.

Septembra je na Gospodarski zbornici Slovenije uradno zaživel Slovensko–indijski poslovni svet, njegov predsednik pa je prav Hugo Bosio.

V svojem konjeniškem centru na Lopati v neposredni bližini Celja oktobra vsako leto še vedno gosti svetovni pokal v preskakovanju ovir.  Lanska predstavitev (8.)

3

+0

Zdravko Počivavšek

Slovenska naravna zdravilišča so letos zabeležila nekoliko manj obiskov in prihodkov kot prejšnja leta. Pri Termah Olimia, ki jih že vrsto let vodi Zdravko Počivalšek, padec ni bil izrazit. Leto 2012 so zaključili s 17,6 milijonov evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leto prej, a še vedno dovolj, da so bilance zaključili z 830 tisočaki čistega dobička.

Konec lanskega leta so si v Podčetrtku privoščili nerodnost s ponudbo za silvestrovanje, namenjeno le za moško-ženske pare, kar je naletelo na oster odziv zagovornikov pravic istospolno usmerjenih oseb. S hitro reakcijo in javnim opravičilom so uspeli javnost vsaj delno pomiriti.

Počivalšek, ki je tudi predsednik Turistično gospodarske zbornice, postaja vse bolj prepoznaven obraz v drugih delih države. Po odstopu Stanka Stepišnika z mesta gospodarskega ministra se njegovo ime pojavlja med možnimi nasledniki prvega človeka gospodarstva državi. Na tem mestu ga želi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki ga je tudi predlagala kot sovjega kandidata. Lanska predstavitev (3.)

4

 +0

Nina Zidar Klemenčič

 

Žena predsednika protikorupcijske komisije v odstopu je lani izgubila verjetno najbolj prepoznavno stranko. Janez Janša, ki je takrat še opravljal funkcijo predsednika vlade, je februarja prekinil sodelovanje z njo.

Od takrat je bila deležna številnih diskreditacij, predvsem iz strani SDS-u naklonjenih medijev. Med drugim so ji očitali, da veliko posluje z državnimi institucijami, kar naj bi bilo neskladno s funkcijo njenega moža.

Zidar Klemenčičeva je obtožbe odločno zanikala in pojasnila, da se obseg poslovanja njene odvetniške pisarne z javnimi inštitucijami ni povišal, oziroma se je po imenovanju Gorana Klemenčiča na čelo KPK celo zmanjšal.

Politični pritisk je prišel tudi s primorskega konca. Koprski župan Boris Popovič jo je oktobra kazensko ovadil, ker naj bi ga napeljevala k zlorabi uradnega položaja. Popovič je trdil, da naj bi mu v zameno za 15 tisočakov mesečno obljubila, da ne bo imel težav z organi pregona. Zidar Klemenčičeva je obtožbe označila za laži in vrnila udarec z ovadbo zaradi krive ovadbe.

V enem izmed medijsko najbolj razvipitih primerov zadnjih let je zastopa kardinala Franca Rodeta proti časniku Delo, ki je objavil zgodbo Petra Stelzerja, češ da je kardinalov biološki oče.

Zaradi tendencioznega poročanja sta si Karba in Delo nakopala tožbo zaradi blatenja dobrega imena. Sodni postopek se je začel konec novembra, Nina Zidar Klemenčič pa naj bi dr. Rodtu pomagala do javnega opravičila s strani novinarja ter 30.000 evrov od nekoč osrednjega slovenskega časopisa.  Lanska predstavitev (4.)

5

 +5

Stanislav Veniger

Oktobra je minilo leto dni od njegovega direktorovanja policiji, v tem času pa je uspešno prestal menjavo na čelu resornega ministrstva, kakor tudi obdobje demonstracij, ki niso minila brez nasilja, a je policija nanje ustrezno reagirala. Pridobitev naklonjenosti državljanov v času demonstracij je vrhunski PR dosežek policijskih strokovnjakov za stike z javnostmi.

Pod vodstvom Stanislava Venigerja policija daje javni vtis učinkovitosti, kot že dolgo ne. Vrstijo se odmevne kriminalistične akcije, pred katerimi se zdi, da ni varen nihče s prsti v marmeladi; najsi bo župan ali minister. Policija v tem času s svojim strokovnim pristopom zagotovo pridobiva na ugledu, za razliko od vodstva tožilstva, ki si je privoščilo nekaj odmevnih javnih spodrsljajev.

Kljub vsemu so mediji tudi pri Venigerju uspeli izbrskati kakšno packo na karierni poti. konec oktobra so pisali o reviziji v zvezi z njegovo prejšnjo zadolžitvijo (center za demokratični nadzor oboroženih sil), saj naj na funkcijo sploh ne bi smel biti dodeljen in naj bi tako tudi neupravičeno prejemal javni denar. Lanska predstavitev (10.)

6

  +1

Peter Misja

 

 

 

V volilno leto župan Podčetrtka vstopa s kapitalom visoke mednarodne nagrade. Podčetrtek je bil na tekmovanju Entente florale izbran za najlepše urejen kraj v Evropi.

S svojo sicer maloštevilno občinsko ekipo je zaključil tudi nekaj investicij, med drugim kolesarsko stezo na relaciji Golobinjek – Sela. S tem pa kolesarskih investicij še ni konec. Konec lanskega leta je državna direkcija za ceste prižgala zeleno luč za gradnjo kolesarske steze, ki bo povezovala občini Rogaška Slatina in Podčetrtek. Steza, vredna kar 6,3 milijona evrov (sofinancirala jo bo EU) je največji medobčinski projekt največjih turističnih občin na območju, končan pa naj bi bil do konca leta 2015.

Misja je še vedno na čelu Turistične zveze Slovenije in pogost gost regijskih okroglih miz. Njegove izjave proti uvedbi nepremičninskega davka so odmevale v vseh večjih medijih.

Ob verjetni novi županski kandidaturi njegova ponovna izvolitev ne bi smela biti vprašljiva. Lanska predstavitev (7.)

7

  -1

Iztok Špan

 

Planinsko proizvodno podjetje je v letu 2012 ustvarilo 17,3 mio € prihodkov, kar je dobre 4 manj kot v letu 2011. V tem času so zaposlovalo 165 ljudi, kar je malo manj kot leto nazaj.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je direktor z 52. zdrsel na 89. mesto.

Podjetje se je po izboru največje globalne bonitetne hiše Dun & Bradstreet in slovenske Bonitetne hiše I d.o.o ponovno uvrstilo na seznam 50 najbolje ocenjenih družb.

Tajfun je lani prerasel v Skupino Tajfun. Zaradi rasti in razvoja pro­izvodnega programa, trgov in osvajanja novih panog je v svojo blagovno znamko uvrstil še hidravlična dvigala.

Skupino poleg matičnega podjetja Tajfun Planina sestavljajo še novonastalo podjetje Tajfun LIV s sedežem v Postojni (do prevzema LIV Hidravlike) in Tajfunove hčerinske družbe v ZDA, Rusiji, in Srbiji. Lanska predstavitev (6.)

8

– 7

dr. Vinko Gorenak

“Easy come, easy go” bi lahko komentirali Gorenakov lanski skok na 1. mesto in še hitrejše slovo z vrha najvplivnejših na letošnji lestvici. Turbulenca nestabilnega slovenskega političnega prostora je odnesla Janševo vlado, z njo pa z vrha naše lestvice tudi notranjega ministra iz Vršne vasi pri Zibiki. 

Večji zdrs po lestvici najvplivnejših KiO je preprečila vrnitev v poslanske klopi in dejstvo, da Gorenak še vedno velja za enega vodilnih politikov največje opozicijske stranke. Na svojem blogu, ker z obiskovalci redno deli svoje poglede na aktualno politično stvarnost, je kot glavnega krivca za padec Janševe vlade izpostavil “pristransko in nestrokovno” Komisijo za preprečevanje korupcije ter politično motivirano vstajniško agendo.

Zadnje čase ga zaposlujejo predvsem politično-ideološka prerekanja okrog likvidacij UDBE v sosednjih državah v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Protekcionistično stališče koalicijskih poslancev do svojih ideoloških predhodnikov je ostro kritiziral, oddajo Tarča na TV Slovenija pa je zaradi domnevnega opravičevanja zločinov UDBE na twitterju označil za nacionalno sramoto.  Lanska predstavitev (1.)

9

+5

Roman Moškotevc

Pri Ahacu so v letu 2012 ustvarili milijon € več prihodkov kot leto prej, ini sicer se je številka ustavila pri 24 milijonih in 470 tisoč evrih čistega dobička. Ob tovrstnem pozitivnem poslovanju ne čudijo nekatera vlaganja. Lanskega julija je na javni dražbi postal 91 % lastnik celjske družbe VOC, ki ima 10 cestno-vzdrževalnih baz po vsej celjski regiji.

Nekoliko pa je presenetil takoj po novem letu, ko je odkupil 47.2 % KD kaitala v Radiu Štajerski val in tako obrnil hrbet nekdanjemu zavezniku pri prevzemu šmarskega radia Damjanu Gobcu.

Leta 2002 sta namreč z Gobcem od novinarjev po tihem pridobila 51% lastninski delež radia Štajerski val in prevzela nadzor nad družbo. Skupaj z dosedanjim 26.4 % deležem je tako postal 73.6 % lastnik radia in napovedal kopico sprememb. Damjan Gobec se seveda poslavlja z direktorskega mesta, a čeprav ni uradne potrditve je vrnitev najstarejše slovenske radijske postaje v domači kraj zgolj še vprašanje časa. Lanska predstavitev Lanska predstavitev (14.)

10

+1

mag. Branko Kidrič

 

 

Župan, ki občino Rogaška Slatina vodi že od leta 1994, je v predvolilnem letu realiziral številne projekte. Tik pred iztekom leta je skupaj z Občino Podčetrtek podpisal pogdbo za najdražji projekt v zgodovini Občine in sicer projekt izgradnjo kolesarske steze Rogaška Slatina-Podčetrtek, ki naj bi bil realiziran do konca leta 2015, v veliki meri pa financiran z denarjem EU.

V letu 2013 je župan Kidrič še enkrat prejel priznanje za najlepše urejen izrazito turističen kraj (enaka nagrada tudi v letih 2006, 2009 in 2011).

Občina Rogaška Slatina v času njegovega županovanja beleži živahen naložbeni razvoj. Rezultati premišljenih vlaganj so posodobljena oz. zgrajena cestna infrastruktura vključno s sedmimi krožišči, urejene kolesarske poti, zgrajena oz. posodobljena vodovodna omrežja na večjem delu območju občine, več kot podvojene stanovanjske zmogljivosti ter obnovljeni oz. na novo zgrajeni številni objekti na področju vzgoje in izobraževanja, kulture, športa in zdravstva.

Slatinčani pravijo, da ga bo težko premagati tudi na letošnjih volitvah. Lanska predstavitev (11.)

Poglejte še:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2013

Predstavitve najvplivnejših KiO 2013: od 41. do 50. mesta

50 najvplivnejših KiO: od 31. do 40. mesta

Predstavitve najvplivnejših KiO 2013: od 21. do 30. mesta

Vplivneži KiO v letu 2013 med 11. in 20. mestom