Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zelena luč za pričetek del in realizacijo projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Sotle (video)


Minuli teden je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini potekala novinarska konferenca in slavnostni podpis pogodb za izgradnjo in nadzor izvedbe projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Sotle, katerega namen je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko zagotavljanja kakovostne pitne vode na tem območju. Dogodka so se udeležili župani šestih občin, ki so pristopile k Medobčinskem podpisu pogodbe o sodelovanju pri projektu – mag. Branko Kidrič (Rogaška Slatina), Jože Čakš (Šmarje pri Jelšah), mag. Marko Diaci (Šentjur), Peter Misja (Podčetrtek), Andrej Dušan Kocman (Kozje) in Martin Mikolič (Rogatec) ter izvajalec del Branko Žiberna (Gorenjska gradbena družba, d.d. iz Kranja) in nadzornik del Vladimir Durick (Projekt, d.d. iz Nove Gorice).

Skupina projektov zajema dva projekta, ki vsak zase predstavljata samostojen, enoten sistem oskrbe s pitno vodo, to je sistem elementov vodovoda kot so cevovodi, črpališča, vodohrani in čistilne naprave ter oprema (priključki in hidranti), ki deluje kot samostojen vodovodni sistem, hidravlično ločen od drugih vodovodov. Skupno gre za hidravlično izboljšavo in dogradnjo 88,7 kilometrov vodovodnega sistema, od tega 61,3 kilometre obstoječega vodovoda in 27,4 kilometrov dogradnje vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti.

Projekt št. 1 zajema hidravlično izboljšavo in dogradnjo vodovodnega sistema v občinah Kozje, Podčetrtek, Rogatec, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina, s čimer bo zagotovljena ustrezna infrastruktura ter boljša in varnejša oskrba s pitno vodo za 18.228 prebivalcev. Projekt št. 2 pa zajema hidravlično izboljšavo in dogradnjo vodovodnega sistema na območju občine Šentjur za 13.905 prebivalcev. Občina Šentjur je podpisala gradbeno pogodbo z izbranim izvajalcem AGM Nemec d.o.o. iz Laškega, za izvajanje nadzora pa s podjetjem Štraf d.o.o. iz Hajdine. 

Župana Jože Čakš in mag. Marko Diaci ter Branko Žiberna in Vladimir Durick
Župana Jože Čakš in mag. Marko Diaci ter Branko Žiberna in Vladimir Durick

Župana občin Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in Šentjurja mag. Marko Diaci sta v nagovorih poudarila, da bo izvedba projekta neposredno vplivala in učinkovala na kakovost pitne vode in zdravje ljudi, razvoj in prihodke turizma, vrednost nepremičnin, estetsko vrednost in rekreacijske možnosti, kar bo zagotovo ugodno vplivalo na razvoj območja v tem delu Slovenije.  

Vrednost gradbenih del, nadzora in informiranja javnosti po pogodba znaša dobrih 13,7 milijona evrov in ga delno financira Republika Slovenija (1.803.889 evrov), delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Oskrba s pitno vodo«, dobrih 10,2 milijona evrov, delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni (1.675.710 evrov). Iz občinskih proračunov je bil že poravnan strošek projektne in investicijske dokumentacije v skupni vrednosti približno 1 milijon evrov. Investicija predvideva boljšo oskrbo za že do sedaj vključene porabnike ter za dodatno 1.115 novih uporabnikov.

 

Po zaključku obeh projektov, ki je predviden do konca leta 2015, bosta zgrajeno vodovodno infrstrukturo prevzela izvajalca javne gospodarske službe oskrbe s pitno vodo in sicer za območje občin Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje podjetje OKP Rogaška Slatina, za območje občine Šentjur pa JKP Šentjur d.o.o. 

Pred kamero smo povabili župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in župana občine Šentjur mag. Marka Diacija, ki sta nam zaupala nekaj podrobnosti o samem projektu. Prisluhnete jima lahko v spodnjih video posnetkih.

 

 

 

 

eH