Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rišemo lahko tudi z zvokom


Rišemo s svinčnikom, barvicami, voščenkami … da bi risali z zvokom? Le kako bi lahko ustvarjali s pomočjo svojega glasu ali glasbenega inštrumenta? Za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje je risanje z zvokom na Ljudski univerzi Šentjur predstavil Vlado Nunčič.

Naslov se je dotikal še veliko bolj obsežne in poglobljene teme o zvoku, njegovem kozmičnem izvoru in vplivu posameznih frekvenc – tonskih višin na pojavne oblike življenja. To je bilo prikazano z mehanskim in elektronskim eksperimentom: kakšne oblike se izrišejo na napeti opni ali na plošči, priključeni na izvor zvoka. Če te vzorce primerjamo z oblikami cvetov, plodov, živali, vidimo, da so številne oblike življenja izoblikovane kot z zvokom izrisani vzorci.

Najbolj osupljiva podobnost se zrcali pri spiralni obliki polža, v spiralo urejena semena sončničnega cveta ali mnogih cvetovih s petimi listi, šestimi listi itd. Iz teh prvin so se skozi dolgo zgodovino razvili simboli, od katerih je eden najstarejših pentagram (pet cvetnih listov, pet pešk, pet znanih planetov v antiki). Heksagram je imenovan tudi cvet življenja (ker se ga lahko izrisuje v neskončnost), krog kot simbol celote, spirala kot simbol večnosti in nenehnega vrtenja nebesnih teles, na Zemlji kot mikrokozmosu pa se pojavlja v obliki ciklonov, v celicah elektronov, itd.

Predavanje je privedlo do sklepa, da je vse eno samo gibanje, bodisi vrtenje – ali pri naših mislih – šibko elektromagnetno valovanje, pri zvoku pa mehansko valovanje, ki se pri pradavnem zemeljskem tonu OM dotakne prav vsake celice. Tako kot dobre ali slabe misli, imajo tudi frekvence tonov pozitivne ali negativne učinke na človeka, saj so naravne – zemeljske ali pa zvišane uglasitve inštrumentov (po letu 1930). Že od zarodka dalje zato ni vseeno, kakšnim frekvencam ali glasbi je izpostavljena mati za razvoj otroka od spočetja naprej in tako za ves človeški rod. Slušatelji so imeli možnost sami narisati nekaj zvokov in iz učilnice so se razlegle naravne frekvence nadvse zanimivih inštrumentov.

V. N.