Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini navdušil muzikal Izgubljeni zaklad (foto, video)


Kulturno-prosvetno društvo Kostrivnica, dramska skupina in Skupina Sled so minuli vikend pripravili pravi umetniški spektakel. V soboto, 26. 10. 2013, so člani omenjenih skupin na odru Kulturnega centra v Rogaški Slatini predstavili muzikal Izgubljeni zaklad. Izjemen glasbeno-gledališki dogodek je v dvorano privabil mnoge obiskovalce; tako v soboto kot v nedeljo.

Društvo je v 25-ih letih delovanja organiziralo 27 celovečernih predstav in 75 ponovitev le-teh. Muzikal Izgubljeni zaklad je pod taktirko Jasne in Martina Druškoviča, ki sta poskrbela za scenarij in režijo, v dvorano pripeljal legende in mite domačih krajev. Na odru se je zvrstilo ogromno igralcev in pevcev, ki so spretno menjavali kostume. Z utečeno plesno koreografijo in petjem so poskrbeli, da smo jim gledalci bili nenehno na sledi za vsakim korakom. Gledališčniki so prejeli tudi Linhartovo značko za vestno delovanje v dramski skupini.

Legendo, kako so Lemberžani ustrelili klobaso verjetno poznate. Saj veste, ko je šel mesar s fureža, je pred Lembergom izgubil krvavo klobaso, ki je bila na obeh krajih zašpaljena. Klobasa je obležala sredi ceste, mimo nje pa je prišel Lemberžan, ki se je neznane zveri grozno ustrašil – še mimo nje si ni upal. Z velikim ovinkom je šel mimo nje in divje v Lemberg, kjer je spravil tržane na kup, da so šli skupaj pogledat, kakšna je ta zver, ki je molela roge naprej in nazaj …

Tudi o Boču znajo starejši marsikatero legendo povedati, predvsem tistih, ki temeljijo na naravnih pojavih. Tako so ob močnem deževju hrup, ki ga povzroča pretakajoča se voda, pripisali zmaju v gori. In da so v votlinah na Boču prebivale dobre vile rojenice. Živele so od mleka, ki so jim ga dajali kmetje. In tista zgodba o poglavarki Špeli, ki je vodila dvanajst roparjev. Njeno naropano blago je še danes skrito nekje v breznu Balunjača …

Da z Boča na drugo stran proti Poljčanam priteče topli potok, to sigurno poznate. No, v starih časih je v Studenicah živela revna vdova s sinom Jankom. Od jutra do pozne noči je garala, da je preživela sebe in otroka. Pozimi je mati v mrzlem potoku prala perilo za gospodo. Janku se je zasmilila, saj je vedel, da je voda ledeno mrzla. Ker je želel, da bi ji bilo toplo, se je odpravil pobiral odpadlo suhljad, kjer mu je na pomoč priskočila dobra vila, ki je poskrbela, da je mati od takrat naprej prala v toplem potoku in je ni več zeblo …

Boč skriva marsikatero legendo. Tudi tisto, ki pravi, da so bili vaščani vrh Boča brezverni in kljubovalni. Nalašč so še bolj delali vsako nedeljo in praznike. Bog jih je prišel trikrat opozorit preoblečen v berača, ampak zaman. Ker ga niso poslušali, se je vas začela pogrezati. Pogoltnilo je tudi cerkvico, a dolgo časa je iz zemlje še gledal križ na zvoniku in slišalo se je zvonjenje, pa tudi petje petelinov in mukanje živine. Ko so ljudje hoteli cerkev izkopati, se je pogreznila še globlje, dokler ni povsem izginila.

Na trenutke smo gledalci dobili občutek, da sedimo na Broadwayu. Izvrstna koreografija, poučna medgeneracijska spremljevalna zgodba v izvedbi Katarine Dragovan, Mance Druškovič in Domna Medveda, krasna scenografija, besedila in melodije pesmi so ta muzikal naredili top najboljšega. Ljubiteljska dramska skupina je tokrat znova presenetila in tudi iz našega uredništva jim čestitamo za izvrstno izvedbo.

Kje pa se skriva izgubljeni zaklad? Odgovor na to vprašanje poiščite v spodnjem video prispevku. Vabimo vas tudi, da si pogledate galerijo fotografij muzikla (klik!!!)

 

f/t/v: J. C.