Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju odprli odsek kolesarske steze, v KS Šentvid pri Grobelnem pa odsek obnovljene ceste (foto in video)


Sredi prvega junijskega tedna je pri zbirnem centru za ločevanje odpadkov v Šmarju pri Jelšah potekalo slavnostno odprtje slabega kilometra in pol kolesarske steze Šmarje pri Jelšah-Belo. V mesecu marcu dokončan odsek kolesarske steze se je tako priključil že zgrajeni stezi Belo-križišče Zibika.

Slavnostnega odprtja dela kolesarske steze, v skupni vrednosti 220.000 evrov, so se poleg številnih zaposlenih na Občini Šmarje pri Jelšah udeležili tudi člani kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah, kolesarji ŠD Mestinje, rekreativni kolesarji, občani ter župan sosednje občine Podčetrtek, s katero naj bi v kratkem bili dokončno povezani tudi s kolesarsko stezo, Peter Misja. Še pred uvodnim pozdravom šmarskega župana Jožefa Čakša, ki je bil posebej za to priložnost opravljen v kolesarsko opravo, sta zbrane s citrami in flavto pozdravili Tina in Anja Šket, vaščanki iz bližnje vasi Belo. 

V pozdravnem nagovoru je Čakš najprej pozdravil vse prisotne, tiste, ki so prišli peš kot tiste s kolesi oz. so se na odprtje pripeljali z jeklenimi konjički. Izpostavil je pomembnost kolesarskih stez, ki med drugim na novo povezujejo občine Kozjanskega in Obsotelja: “Vse to pomeni neko novo kvaliteto kolesarjenja ter aktivnega in zdravega življenja. Na povezavi med Šmarjem in Podčetrtkom s kolesarsko stezo, pa seveda tudi po Podčetrtku in naprej, kot lahko spremljate, se veliko dela, seveda tudi na predvideni zelo pomembni kolesarski stezi med Podčetrtkom in Rogaško Slatino, ob Vonarskem jezeru…” 

Šmarski župan je spreten tudi na kolesu
Šmarski župan je spreten tudi na kolesu

Župan se je posebej zahvalil vsem lastnikom zemljišč, ki so z odstopom, zamenjavo ali odplačilom, pomagali, da so izgradnjo kolesarske steze lahko tudi realizirali, prav tako pa se je zahvalil Slovenskim železnicam, ki so na kakršenkoli način sodelovale pri raznih soglasjih. Ob tem je še opozoril, da se bo ravno ta del steze uporabljal tudi za dohod na kmetijska zemljišča vsem tistim lastnikom, ki imajo ob stezi njive in travnike.

Po nagovoru in kratkem kulturnem vložku omenjenih glasbenic je sledil prerez traku in del kolesarske steze je bil tudi uradno odprt. Na slab kilometer in pol na novo zgrajenega odseka kolesarske steze so se s kolesi in peš podali domala vsi prisotni na odprtju. Šmarski župan je imel čast prvi preizkusiti kolesarsko stezo in to na kolesu pokojnega častnega občana, sicer znanega fotografa, Slavka Ciglenečkega. Popeljali in sprehodili so se do Belega, kjer sta jih z zdravico pričakala predsednik Društva vinogradnikov Šmarje pri Jelšah Jani Vreže in nekdanja slovenska Kmetica leta Francka Javeršek

Nove pridobitve so posebej veseli člani kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah
Nove pridobitve so posebej veseli člani kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah

Po končanem ogledu in preizkusu kolesarske steze je pri poslovnem objektu Janka Orača sledila pogostitev z enolončnico in rujno kapljico, za kar gredo zahvale in pohvale Kmetijski zadrugi Šmarje pri Jelšah, ki je pogostitev pripravila. 

Pred kamero smo povabili župana občine Šmarje pri Jelšah Jožefa Čakša ter predsednico kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah Brigito Meh Mastnak, ki sta nam zaupala nekaj podrobnosti v zvezi s kolesarsko stezo. Videa si lahko ogledate na dnu prispevka. Pripravili pa smo tudi galerijo fotografij (klik!).

V KS Šentvid pri Grobelnem odprli odsek obnovljene ceste

Konec minulega tedna pa so v Krajevni skupnosti Šentvid pri Grobelnem odprli obnovljeni del ceste Mlače-Sp. Selce. Odprtja se je poleg predsednika KS Šentvid pri Grobelnem Tomaža Hvale in vaščanov udeležil tudi šmarski župan Jožef Čakš.

Odprtje je potekalo zraven domačije družine Trkmič, ki je poskrbela za okrepčilo v obliki peciva in ostalih prigrizkov ter v tekoči obliki, ki je še kako prav prišla v vročem petkovem popoldnevu. Odprtje se je pričelo s petjem članov šentviškega pevskega zbora, nato pa je prisotne nagovoril in se zahvalil za pomoč pri obnovi ceste predsednik KS Šentvid pri Grobelnem Tomaž Hvala.

Po nagovoru predsednika KS pa je zbrane pozdravil tudi šmarski župan Jožef Čakš, ki je očrtal investicijo ter dolžino obnovljene ceste, ki tako dopolnjuje traso že lani obnovljenega 800-metrskega odseka: “Del ceste, ki ga danes odpiramo, je sad letošnjega dela – dobrega sodelovanja med KS Šentvid pri Grobelnem, Občino Šmarje pri Jelšah in krajani…”

Obnovljeni 500 metrski odsek, vreden okoli 60.000 evrov, sta financirali krajevna skupnost in Občina, nekaj dela pa so opravili tudi sami krajani. Ob tej priložnosti pa je župan Jožef Čakš izpostavil naslednji projekt, ki se bo začel s koncem tega  meseca izvajati v isti krajevni skupnosti, dolgo pričakovana izgradnja zadnje etape pomembne lokalne ceste Šentvid-Ponikva, kjer gre za enega najzahtevnejših projektov, saj bodo cesto prestavili, jo popolnoma na novo zgradili, prestavili pa bodo tudi potok. 

 

Tudi tukaj smo pred kamero povabili župana občine Šmarje pri Jelšah Jožefa Čakša in predsednika KS Šentvid pri Grobelnem Tomaža Hvalo, ki sta nam namenila nekaj besed o obnovljeni cesti in načrtih za naprej. Videa si lahko prav tako ogledate na dnu prispevka. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jo združili z odprtjem kolesarske steze v Šmarju pri Jelšah.

Odprtje odseka kolesarske steze:

 
 
Odprtje obnovljene ceste v KS Šentvid pri Grobelnem: 
 
 
 
v/t/f: Egon Horvat