Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival ekološke hrane na gradu Podsreda uspel (foto in video)


Minulo nedeljo je na gradu Podsreda potekal 1. Festival ekološke hrane, kjer so se predstavili ponudniki ekoloških kmetij iz območja Kozjanskega parka, širše Savinjske regije, Posavja in Primorske. Odločitev za prvi tovrstni festival ekološke hrane v Kozjanskem parku je rezultat prepričanja, da je ekološko kmetovanje ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo in zato tudi eden najboljših primerov dobre prakse v zavarovanih območjih. S festivalom želijo promovirati ekološko kmetovanje in hkrati vzpodbujati prebivalce parka, da se za pot ekološkega kmetovanja tudi odločijo.

V današnjem času postaja ekološko kmetovanje vse bolj prepoznavno, pridobiva vse večjo veljavo, kar pa želijo s pridom izkoristiti tudi v Kozjanskem parku. Z naravo in vplivom človeka uravnoteženo obsežno območje regijsko značilnih ekosistemov in krajine z večjimi deli prvobitne narave, je kot nalašč za “vzgojo” in razvoj ekološkega kmetovanja. Slednje so skušali prikazati minulo nedeljo, ko so poleg predstavitve ekoloških kmetij in produktov, organizirali tudi strokovna predavanja na to temo.

Seveda pa je ideja ekološkega kmetovanja, promocije in udejanjanja slednjega, močno vezana na vzajemnost kmeta in potrošnika. V zadnjem času se namreč vse več kmetov odloča za tovrstno kmetovanje, kar je gotovo pogojeno z vse večjim povpraševanjem na trgu, saj se vse več potrošnikov zaveda pomena zdrave in ekološko pridelane hrane. Slednje je bila tudi rdeča nit govorcev, ki so se na odru zvrstili ob uradnem odprtju festivala.

Zbrane je prvi nagovoril direktor JZ Kozjanski park Teo Hrvoje Oršanič, ki je zaupal, da se je ideja o festivalu ekološke hrane, za katerega si bodo v Kozjanskem parku prizadevali, da bi postal tradicionalen, rodila ob dogajanju na drugem podeželskem parlamentu v Zrečah in je do lanskega Praznika kozjanskega jabolka dozorela. Po besedah Oršaniča je namreč kozjansko področje pod povprečjem prakticiranja ekološkega kmetijstva in prav organizacija Festivala ekološke hrane naj bi bil prvi korak k podpori razvoja slednjega na tem področju.

Ekološke kmetice in kmete je pozdravila tudi generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje dr. Martina Bavec, ki je izrazila veselje in navdušenje nad 1. Festivalom ekološke hrane na gradu Podsreda, saj po njenih besedah ekološko kmetovanje pridobiva vse večjo težo in tudi povpraševanje po ekološko pridelani hrani je vse večje. S smelostjo in jasno začrtanimi cilji bi lahko Slovenija postala ekološki vrt Evrope. Tovrstni festivali so namreč odlična promocija ekološko pridelane hrane, so dokaz, da se znajo ekološki kmetje združiti in skupaj pokazati prednosti pridelave in uporabe tovrstnih produktov. 

Zgodb o uspehu v Kozjanskem parku pa se veseli tudi župan Kozjega Dušan Andrej Kocman, ki je v pozdravu obiskovalcem, kmetom in organizatorjem izpostavil tudi upanje na uspešno zgodbo, ki bi jo lahko pisal tudi festival ekološke hrane. Kot številni zbrani na gradu Podsreda se tudi on vse bolj zaveda, da je ekološko kmetijstvo v porastu in pozval vse, ki se nagibajo k tovrstnem kmetovanju, naj izkoristijo priložnost. Kocman je izpostavil bližino Zagreba, kjer so nekoč na tržnici že bili prisotni kozjanski kmetje in je prepričan, da bi se v bližnji prihodnosti zopet lahko pojavljali. Ob tej priložnosti se je zahvalil upravljavcu gradu Podsreda, Kozjanskemu parku, ki zna odlično skrbeti za kvalitetne vsebine in dogajanje v njem.

Pred zbrane je stopil tudi Boris Fras, predsednik Združenja ekoloških kmetov Slovenije, ki je v daljšem nagovoru predstavil svojo pot in izkušnje, kako je pred desetletjem in pol kot ekološki kmetovalec pričeli orati ledino, ter ponosno dejal, da iz leta v leto njihovemu vzoru sledi vedno več kmetov.

Po nagovorih so sledila strokovna predavanja v renesančni dvorani gradu Podsreda. Tam je direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič izpostavil idejo o festivalu ekološke hrane in kolektivno znamko Sožitje Kozjanskega parka. Dr. Martina Bavec je predavala na temo ekološkega kmetijstva kot dodani vrednosti regijskega parka. Mitja Zupančič, univ. dipl. inž. zoot., svetovalec specialist na področju ekološke pridelave s KGZS-Zavod Celje je predaval o ekološkem kmetijstvu. Adrijan Černelč, zaposlen v Kozjanskem parku, je predaval o travniških sadovnjakih kot viru zdrave hrane. Predavanja je obenem nadgradil in zaključil ekološki kmet Zvone Černelič, ki je predstavil zgodbo svoje ekološke kmetije.

Bogato obložene stojnice so privabile številne obiskovalce
Bogato obložene stojnice so privabile številne obiskovalce

Skozi ves dan so se na dvorišču gradu Podsreda dobro založene stojnice ekoloških kmetov pridno praznile. Slednje je dokaz, da je povpraševanje po ekološko pridelani hrani na dokaj visokem nivoju. Organizatorji so poskrbeli tudi za zabavno plat festivala, saj so obiskovalce zabavali člani etno skupine Kontrabant in Nojek, harmoniko je raztegnil Gregor Bevc, zaplesala pa je tudi folklorna skupina iz Kozjega. Program za najmlajše je dopolnila Andreja Zupančič s predstavo Silno vljudno. Za gurmansko plat so z izvrstno ekološko in poletno obarvano hrano poskrbeli v odprti kuhinji Gostilne Šempeter, kjer vedno znova dokazujejo primat ponudbe raznovrstne slovenske in lokalne hrane na našem in širšem področju.

Pred kamero smo povabili direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršaniča, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti v zvezi s 1. Festivalom ekološke hrane. Prisluhnete pa lahko tudi posnetkom nagovorov Oršaniča, dr. Martine Bavec in župana Dušana Andreja Kocmana.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na 1. Festivalu ekološke hrane na gradu Podsreda ter spodnjih video nagovorov gostiteljev in pomembnih gostov.

Izjava direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršeniča:

 

 

Nagovor direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršeniča:

 

 

Nagovor generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje dr. Martine Bavec:

 

 

Nagovor župana občine Kozje Andreja Dušana Kocmana:

 

 

t,f,v,: eH