Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uspešno črpanje evropskih sredstev tudi v občini Podčetrtek


Občina Podčetrtek se je konec meseca januarja 2013 prijavila s projekti na  peti  javni razpis Ministrstva  za gospodarski razvoj in tehnologijo, prednostno usmeritev »Razvoj obmejnih območij s Hrvaško« v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, Razvojne prioritete »Razvoj regij«.

Občina je na omenjeni razpis prijavila tri projekte, v katerih je občina Podčetrtek nosilec investicije oz. operacije, ter sodelovala še pri treh projektih, kjer so nosilci investicij sosednje občine (Kozje, Rogaška Slatina).

Vsi prijavljeni projekti so bili odobreni  oz. pridobljeni pozitivni sklepi o dodelitvi nepovratnih sredstev, ki   se bodo izvajali znotraj 10 km obmejnega pasu s Hrvaško.

REKONSTRUKCIJA LOKALNIH CEST SELA- VERAČE

Operacija »Rekonstrukcija lokalnih cest Sela – Verače« združuje rekonstrukcijo dveh kategoriziranih, a medsebojno povezanih lokalnih cest, in sicer LC 317131 in LC 317132. Rekonstrukcija predmetnih lokalnih ceste predstavlja ekonomsko nedeljivo celoto aktivnosti. Trasa predvidene rekonstrukcije poteka skozi naselja Sela , Verače  in Virštanj  v občini Podčetrtek, ki se nahajajo znotraj 10 km obmejnega pasu s Hrvaško. Skupna razdalja načrtovane rekonstrukcije znaša 2,75 km.

Lokalni cesti od Verač do Sel (LC 317131) in od Sel do Virštanja (LC 317132) skupaj tvorita celovito prometno povezavo za lokalno prebivalstvo in proizvodne (poslovne) objekte, ki so locirani ob omenjenih lokalnih cestah.  

Predmetna investicija v lokalno prometno infrastrukturo v obmejnem območju s Hrvaško vključuje izvedbo sledečih investicijskih del:

– Rekonstrukcijo in širitev cestišča na širino štirih (4) metrov in sanacijo plazu na LC 317131 od Verač do Sel v skupni dolžini 2,15 km. Omenjeni plaz je neposredno na cestišču LC 317131 in onemogoča varno vožnjo uporabnikom lokalne ceste, zato je nujno potreben čimprejšnje sanacije. 

– Rekonstrukcijo cestišča na LC 317132 od Sel do Virštanja v skupni dolžini 0,6 km.

Z izvedbo investicije v posodobitev prometne povezave od Verač preko Sel do Virštanja se bo zagotovilo spodbujanje gospodarskega razvoja v širšem regionalnem okolju, saj bo le-ta omogočala dostop do gospodarskih subjektov in turističnih ponudnikov, katerim je dostop po omenjeni lokalni povezavi pogoj za njihov nadaljnji razvoj.

Ocenjena vrednost celotne investicije (dokumentacije, gradbeno obrtniški del, strokovni nadzor, geodetske storitve ter str. informiranja in obveščanja) znaša 603.480,00 EUR. Od tega smo pridobili pozitiven sklep za nepovratna sredstva v višini 100 % upravičenih stroškov, kar znaša 502.900,00 EUR.

Pogodba za gradbeno obrtniška dela je bila z izbranim izvajalcem GAAL Albin Leskovšek s. p., podpisana v ponedeljek, 06. maja 2013, in znaša 445.103,30 EUR. Vsa gradbena dela se bodo izvedla do konca meseca septembra 2013, geodetske storitve pa bodo izvedene v letu 2014, ko je predviden tudi zaključek investicije.

Izvedba gradbenih del na omenjeni operaciji je v letu 2013.

GRADNJA ČISTILNE NAPRAVE, EKO OTOKA S PARKIRIŠČEM IN VODOVODOM V PRISTAVI PRI MESTINJU

V naselju Pristava pri Mestinju je že bilo zgrajeno kanalizacijsko omrežje, financirano iz drugih virov. Predmet prijave na 5. JR ROOH je gradnja čistilne naprave kapacitete 415 PE ter vse potrebne spremljevalne infrastrukture za zagotovitev celovitega reševanja odvajanja in čiščenja voda v obmejnem naselju Pristava pri Mestinju in delno naselju Nezbiše (del zbirnega kanalizacijskega kanala, dovozna cesta, eko otok s parkiriščem, javna razsvetljava in vodovod za neodvisno oskrbo s pitno vodo). Investicija obravnava celovito reševanje problematike odvajanja in čiščenja odpadnih komunalnih voda na območjih z obremenjenostjo pod 2.000 PE: Izgradnja čistilne naprave ter priključitev obstoječega kanalizacijskega omrežja na čistilno napravo.

Na zgrajeno ČN se bo prvič priključilo 210 prebivalcev Pristave pri Mestinju in 10 prebivalcev Nezbiš.

Investicija obravnava tudi področje oskrbe s pitno vodo, torej izgradnjo dela novega vodovodnega omrežja ter obnovo dela obstoječega vodovodnega omrežja.

Nov vodovodni priključek bodo dobili trije prebivalci, še trije prebivalci ter ena kmetija pa se bodo priključili na obnovljeni del vodovoda, ki se mora zaradi dotrajanosti in širitve bodočih gradenj sanirati. 

Ocenjena celotna vrednost investicije znaša 601.389,16 € brez DDV. Za investicijo je značilno, da je DDV 120.277,83 v celoti povračljiv, informativna vrednost z DDV je 721.666,99 EUR.

Investitor bo potrebna sredstva  za neupravičene stroške zagotovil iz proračuna občine Podčetrtek za leto 2013 v višini 39.747,90 EUR, ostala sredstva v višini 561.641,26 EUR, pa je občina Podčetrtek pridobila pozitiven sklep o dodelitvi nepovratnih sredstev.

Pogodbe za gradbeno obrtniška dela je bila z izbranim izvajalcem TOMGRAD, Hohnjec Tomaž, s. p.,  podpisana v ponedeljek, 06. maja 2013, in znaša 332.908,65 EUR brez DDV. Vsa gradbena dela se bodo izvedla do konca meseca septembra 2013, ko je zaključek investicije.

REKONSTRUKCIJA CESTE VIRŠTANJ-LOKA

Operacija »Rekonstrukcija lokalne ceste VIRŠTANJ – LOKA PRI ŽUSMU« združuje rekonstrukcijo lokalne ceste LC 396291 v občini Podčetrtek od Virštanja do meje z občino Šentjur, kjer se nadaljuje do naselja Loka pri Žusmu.  Rekonstrukcija odsekov v občini Podčetrtek in občini Šentjur na lokalni cesti LC 396291 je medsebojno smiselno povezana v celoto. Predvidena rekonstrukcije zajema rekonstrukcijo lokalne ceste na območju občine Podčetrtek od naselja Virštanj (Banovina) do meje z občino Šentjur oziroma do Loke pri Žusmu v dolžini 2,5 km, na tem odseku je v načrtu sanacija šestih plazov, ki ogrožajo prometno varnost tik ob cestišču. V nadaljevanju bo izvedena rekonstrukcija ceste LC 396291 na območju občine Šentjur do obmejnega naselja Loka pri Žusmu v dolžini 1,405 km, kjer bodo sanirali se štiri plazove tik ob cestišču. Izvedene bodo ojačitev voziščne konstrukcije in na novo urejena odvodnjavanja meteornih voda. Skupna razdalja načrtovane rekonstrukcije znaša 3,905 km, od tega 2,5 km na območju Občine Podčetrtek ter 1,405 na območju Občine Šentjur.

Ocenjena vrednost celotne investicije (dokumentacije, gradbeno obrtniški del, strokovni nadzor, ter str. informiranja in obveščanja) znaša 1.092.301,91 EUR. Od tega so na Občini Podčetrtek pridobili pozitiven sklep za nepovratna sredstva v višini 100 % upravičenih stroškov, kar znaša 910.251,00 EUR. Gradbena dela za omenjeno investicijo se bodo izvajala v letu 2014.

Občina Podčetrtek pa je sodelovala tudi v prijavah za projekte, v katerih je sodelovala kot partner za dele investicije, ki se bodo izvajale na območju občine Podčetrtek.

– REKONSTRUKCIJA PROMETNE POVEZAVE GRUSKA-POLJE, kjer je bila prijavitelj OBČINA KOZJE, je ocenjena vrednost investicije za območje občine Podčetrtek 524.616,00 oz. 437.000,00 upravičenih stroškov je sofinanciranih s strani MGRT. Izvedba v letu 2013.

– REKONSTRUKCIJA CESTE MALE RODNE-PLAT-GABRCE-NEZBIŠE, kjer je bila prijavitelj OBČINA ROGAŠKA SLATINA, je vrednost projekta za območje občine Podčetrtek 84.000,00 EUR oz. 69.568,87 EUR upravičenih stroškov je sofinanciranih s strani MGRT.

Izvedba je načrtovana v letu 2014.

– REKONSTRUKCIJA CESTE KAMENCE-JERČIN-NEZBIŠE-PRISTAVA, kjer je bila prijavitelj OBČINA ROGAŠKA SLATINA, je vrednost projekta za območje občine Podčetrtek 501.158,00 EUR oz. 415.398,39 EUR upravičenih stroškov je sofinanciranih s strani MGRT.

Izvedba je načrtovana v letu 2014.

Občina Podčetrtek je kot nosilec projektov v obdobju 2007-2013 samostojno realizirala že 12 projektov, ki so bili sofinancirani s strani EU. Trenutno je v izvajanju Izgradnja kolesarske steze v občini Podčetrtek, etapa Golobinjek ob Sotli-Sela (trinajsti projekt).

Prav tako imajo na Občini Podčetrtek že pridobljen pozitiven sklep in podpisano pogodbo o sofinanciranju za energetsko sanacijo objekta OŠ Podčetrtek, ki se bo izvajala v letu 2014.

Zadnji trije potrjeni projekti, v katerih je občina Podčetrtek prijavitelj in se bodo realizirali v bližnji prihodnosti (v letu 2013, 2014), število projektov, sofinanciranih s strani EU, povečajo na 17, kar je izreden uspeh. 

Občina Podčetrtek pa sodeluje tudi v EU projektu izgradnje kolesarske steze med Podčetrtkom in Rogaško Slatino, vrednem okoli 6 milijonov EUR in izgradnjo vodovodnega omrežja za območje občine Podčetrtek, v višini cca. 3 milijone EUR.