Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje Marka Juhanta o dotikih pri komunikaciji z otroki (video)


Minuli teden je v Domu sv. Jožefa v Celju potekalo drugo od štirih predavanj Šole za starše, katerega protagonist je specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant. Kot ste obiskovalci našega portala že vajeni, smo tudi tokrat bili prisotni na predavanju in ga v celoti posneli. Tokratna rdeča nit predavanja se je nanašala na vzgojo in fizične dotike otrok – Ali lahko učitelj poboža otroka?

Skoraj polna dvorana slušateljev je dober pokazatelj, da so predavanja, ki številnim staršem pomagajo pri vzgoji otrok, še kako dobrodošla. Tokrat je Marko Juhant izpostavil dotike – pomen, namen in posledice, ki vplivajo na razvoj otrok in življenje odraslih ljudi. Do nedavnega je bil dotik močan način komunikacije z otroki. Kako, da to ni več tako? Po besedah Juhanta je dotik v razvojnem smislu zelo pomemben otroku, v preživetvenem smislu in kot kvaliteta življenja pa seveda tudi odraslim. Ob tem velja omeniti, da gre za temo, ki je dvorezen meč in pri kateri so dostikrat meje med dovoljenim in nedovoljenim zabrisane. Predvsem se je Juhant usmeril na relacijo učitelj – učenec in pri tem nazorno izpostavil kaj je dovoljeno in kaj ne.

Živimo v času, ko se v številnih medijih dnevno pojavljajo članki in prispevki o zlorabah in nedovoljenih “dotikih“, žrtve so največkrat otroci oz. t.i. šibki členi družbe (invalidi, distrofiki ipd.). Vendar pa Juhant opozarja, da je pri vseh obtožbah “zlorab” potrebno biti previden in da je vsak primer potrebno posebej obravnavati, saj se je dostikrat izkazalo, da je “žrtev” v resnici druga stran – tista, ki je bila sprva obdolžena in obratno. Po njegovih besedah je strah pred obtožbo spolnega nadlegovanja povzročil veliko škodo, ki se je stopnjeval do točke, ko marsikdo, ravno zaradi omenjenega strahu, noče pomagati nekomu, ki pomoč potrebuje. Dotik med drugim zelo olajša vodenje otrok posebej v trenutkih vznemirjenja, strahu in jeze.

Predavanja Marka Juhanta vselej vzbudijo veliko zanimanja

Tokrat smo slušatelji dobili številne napotke in dobre prakse v zvezi z dotiki, ki so po besedah Juhanta nujno potrebni. Predavanje, ki si ga lahko tudi v celoti ogledate v spodnjem, drugem video posnetku, je Marko Juhant zaključil z besedami: “…sicer pa – ne glede na našo starost – dotikov potrebujemo veliko!

Ob tem velja omeniti, da bo Marko Juhant v bližnji prihodnosti v sklopu Šole za starše predaval še dvakrat: tretje predavanje, predvideno 10. januarja 2013, nosi naslov Pogovori z najstnikom o spolnosti, drogah in izbiri poklica, zadnje v sklopu predavanj Šole za starše pa je predvideno 31. januarja 2013, ko bo Juhant spregovoril o organiziranju časa v družini. Vsa predavanja bodo ob 19. uri in so brezplačna.

 

 

Oglejte si še dva prejšnja predavanja:
Marko Juhant o vzgoji otrok skozi prizmo starih slovenskih pregovorov (video)
Predavanje o vzgoji otrok ob vsakodnevnih obveznostih (video)

v/t/f: eH