Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski župan ministrstva sprašuje, kako zagotoviti denar za socialne programe


Šmarski župan Jože Čakš opozarja, da bodo občine zaradi prenašanja finančnih obveznosti s področja sociale na njihova ramena imele težave pri uresničevanju socialnih programov, poroča Delo. Ob tem je na ministrstva za družino, socialne zadeve ter za finance poslal izračune in zaprosil za navodila, kako naj zagotovijo denar, vendar na šmarski občini menijo, da odgovorov po dosedanjih izkušnjah najverjetneje sploh ne bodo prejeli.

Župan Jože Čakš je opozoril, da so se sredstva zaradi znižanja povprečnine v občini Šmarje pri Jelšah znižala za 68.000 evrov, prihodnje leto pa se bodo še za slabih 100.000 evrov. Slednje zagotovo ni voda na mlin področju predšolske vzgoje in sociale, kjer se stroški povečujejo.

Ob tem je potrebno omeniti, da v šmarski občini število oskrbovancev v različnih socialnih zavodih narašča, že leta 2010 so morali doplačati 215.000 evrov, prihodnje leto pa bodo morali doplačati kar 160.000 evrov več, kar znese 375.000 evrov.

Oskrbovanci so od letošnjega leta prikrajšani za varstveni dodatek in državne pokojnine, kar po besedah Jožeta Čakša ni prav. Župan sprašuje, kako naj občina za prihodnje zagotovi dodatna sredstva za doplačila oskrbnin v splošnih in posebnih socialnih zavodih, če pa se hkrati znižuje znesek primerne porabe na občana. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je sredi leta ukinilo tudi subvencioniranje plačila delavcev za pomoč na domu, zato se občine morale prevzeti stroške subvencioniranih zaposlitev na svoja pleča. 

Občine so na znižanje povprečnine pristale tudi zaradi zaradi sprostitve cen komunalnih storitev, za katera so občinska javna podjetja takrat še zagotavljala, da podražitve ne bodo velike. Danes pa iz nekaterih slovenskih občin poročajo, da javna podjetja ,v izogib stečajev, predlagajo od 100 do 300-odstotne podražitve odvoza odpadkov. V tistih občinah, kjer podražitev ne bodo v celoti odobrili, bodo morali storitve financirati s subvencijami iz proračunov. Ki so pa že sedaj močno okleščeni.

Več preberite v Delu (klik!).