Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nani Poljanec predstavil zbirke Ljudskega muzeja Rogaška Slatina (foto, video)


Del Kulturno-turističnega središča Anin dvor, ki so ga v Rogaški Slatini odprli septembra 2012, je tudi Ljudski muzej Rogaška Slatina. V njem so razstavljeni predmeti slatinskega ljudskega ustvarjalca Nanija Poljanca, ki se z zbirateljstvom ukvarja že vrsto let. V soboto, 27. oktobra 2012, je v Aninem dvoru lastnik zbirke predstavil svoj zbirateljski opus, prireditev pa so popestrili kanavtorica Jana Kvas, šansonjer Matija Puž in violinist Teofil Milenković.

Nani Poljanec se z zbirateljstvom ukvarja od rosnih let. Že od nekdaj ga je zanimala zgodovina Rogaške Slatine in prvi “ljudski muzej” je bila njegova soba. Z leti se je njegova zbirka povečevala in leta 2005 jo je prvič predstavil širši javnosti. Letos pa se je zbirka preselila v Anin dvor, kjer ima v okviru Ljudskega muzeja stalno mesto in je na voljo za ogled zainteresirani javnosti. 

Ljudski muzej Rogaška Slatina sestavljajo tri zbirke. Prva zbirka je vezana na zgodovino Rogaške Slatine in njena postavitev spominja na Wandelbahn, pokrito sprehajališče, ki je nekoč bogatilo slatinsko zdravilišče. V vitrinah so predstavljene zgodbe oseb, pomembnih za razvoj Rogaške Slatine, in lokalnih posebnosti ter znamenitosti. Druga zbirka je posvečena kraljevski dinastiji Karađorđević, ki je vladala na Balkanu od leta 1811 do leta 1945. Kralj Aleksander Karađorđević je pomemben tudi za Rogaško Slatino, saj jo je leta 1909 obiskal in s tem prvič stopil na slovenska tla. Tretji del Ljudskega muzeja pa predstavlja filografska zbirka. Filografija je veda o zbiranju originalnih podpisov in avtogramov ter njihovem preučevanju. V Nanijevi zbirki se nahajajo podpisi pomembnih slovenskih in tujih osebnosti, prav tako pa je razstavljenih mnogo zanimivih eksponatov, kot so kostum Milene Zupančič iz filma Cvetje v jeseni, pismo Nikole Tesle, frak princa Andreja in drugi. Najnovejša prireditev muzeja je 200 let stara violina, ki jo je Nani Poljanec prejel na sobotni prireditvi.

 

Prireditev, na kateri je Nani Poljanec predstavil svoj zbirateljski opus, je z uvodnim nagovorom odprla Barbara Plemenitaš, direktorica javnega zavoda Turizem Rogaška Slatina. Za prijetno glasbeno vzdušje so poskrbeli kantavtorica in bivša Nanijeva profesorica Jana Kvas, šansonjer Matija Puž in mladi violinist Teofil Milenković.

 

Več fotografij s prireditve si lahko ogledate v fotogaleriji (KLIK!). V spodnjem videoprispevku pa lahko poslušate pogovor, ki smo ga opravili z lastnikom zbirke, Nanijem Poljancem. 

 

 
 
t/f/v: M. P.