Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Moč glasbe v Rogaški ponovno združevala (foto, video)


Dobrodelni koncert Moč glasbe je v nedeljo, 25. 11. 2012, v Kulturni center Rogaška Slatina privabil kar nekaj poslušalcev, ki so prisluhnili tradicionalni judovski glasbi skupine Klezcoustic’s, se podali na glasbeno potovanje po Iberskem polotoku do Južne Amerike s skupino Kvartet Mascara in prisluhnili izbranim pesmim Triptiha Ljudske poezije, ki jih je prebral Nani Poljanec.

 

»Glasba je nekdaj igrala veliko vlogo pri razvoju človeštva, nekatere je navdihovala, ene je omamljala, druge je razveseljevala in tudi opogumljala. Glasbo na preprost način definiramo kot skupek urejenih tonov in šumov, ki v celoti ustvarjajo sozvočje prijetnega in poslušljivega. Dandanes poznamo veliko različnih glasbenih zvrsti. Prav vsaka med njimi ima namen, da človeka razveseli, ali pa mu pomaga na takšen ali drugačen način. Pomemben vidik glasbe je tudi, da povezuje in združuje ljudi med seboj,« je dejal Faruk Dreca.

Skupina Klezcoustic’s je ena izmed redkih skupin v slovenskem prostoru, ki igra klezmer, tradicionalno judovsko glasbo, v najpristnejši obliki. Klezmer izvira iz Vzhodne Evrope, s selitvijo judovskega naroda pa je se spreminjala tudi sama glasba in tako je danes v njej mogoče prepoznati tradicionalne glasbene elemente slovenskih, romskih in balkanskih judovskih skupnosti. Skupino sestavljajo Faruk Dreca, Vojko Vešligaj, Marko Furek in Dejan Štuhec. V spodnjem videoprispevku smo vam pripravili nekaj utrinkov.

S prebiranjem pesmi iz zbirke Triptih ljudske poezije je slovenski don Corleone in ljudski ustvarjalec Nani Poljanec v dvorano vnesel nekaj humorja. Pravijo, da če se ti golob podela na glavo, da je sreča. Res je, bil sem v Benetkah in bil sem srečen.

Vabimo vas, da v spodnjem prispevku prisluhnete Triptihu Ljudske poezije Nanija Poljanca.

 

Kvartet Mascara je akustična zasedba, ki izvaja glasbo španskega, portugalskega in južno ameriškega kulturnega območja. Polona Udovič, Damjan Stanišić, Vojko Vešligaj in Mitja Režman so akademsko izobraženi glasbeniki, vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru. Prisluhnite jim v spodnjem videoprispevku.

Pri koncertu je pomagala tudi Občina Rogaška Slatina, ki je krila stroške koncerta, Zavod za kulturo Rogaška Slatina je pomagal pri organizaciji, SAZAS je odpisal stroške prijave za izvedbo glasbenih del, pomagali pa so tudi mnogi drugi, ki so finančno pomagali pri zbiranju denarja. Izkupiček so namenili sokrajanki Andreji Seljan Drofenik.

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (KLIK!!!), ki smo jih posneli na koncertu. 

f/t/v: J. C.