Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob zaključku projekta Oživitev Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste – VTC 10 – postavljena turistična signalizacija (video)


Minuli konec tedna je v Viničarski hiši v Muzeju na prostem Rogatec potekala novinarska in predstavitvena konferenca ob zaključku projekta Oživitev Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste. Poleg direktorice JZ RA Sotla Bojane Žaberl in vodje projekta Turizem v zidanicah Vlaste Kramperšek Šuc, sta se dogodka udeležila tudi župana Občine Kozje in Občine Rogatec.

Direktorica JZ RA Sotla Bojana Žaberl je uvodoma pojasnila, čemu odločitev za skupni projekt (v katerem je RA Sotla prevzela vlogo vodilnega partnerja), ki so ga realizirali skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje. Glavni vzgibi so bili zastarela turistična signalizacija ob trasi VTC 10 ter nova ponudba ob VTC. Osnova za projekt je bil sicer drug projekt, projekt Vino Cool – vino, kultura, kulinarika. Oživitev ponudbe in povezovanje preko meja je bila torej osnova za realizacijo projekta Oživitev VTC 10.

Bojana Žaberl je med drugim pojasnila, da so si projekt, katerega vrednost je 75.376 €, od česar je 55.154,80 € zaprošenih leader sredstev, zastavili celovito, saj niso želeli le označiti ponudnikov ob VTC 10, temveč so poskrbeli tudi za animacijo novih ponudnikov, za dodatna predavanja za obstoječe ponudnike, osredotočili pa pa so se tudi na promocijo. 

Postavljena turistična signalizacija je v skladu s trenutnimi aktualnimi predpisi za označitev državnih in občinskih cest. Ob njih so od prejšnjega tedna postavljene lamele z nazivi ponudnikov in z logotipom VTC 10, ki obiskovalce vodi k ponudnikom. & pozdravnih tabel pa so postavili tudi na vstopu v vinorodno območje VTC 10.

Označeni ponudniki so morali po besedah Žaberleve izpolnjevati minimalne pogoje. Slednji so registrirano stekleničenje vin. Vrednost označitve, ki jo je izvajalo podjetje Signaco d.o.o. iz Mengeša, je znašala 35.562,24 €. Označenih je približno 55 ponudnikov ob VTC 10 v občinah Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje.

Predstavljene projekte sicer podpirajo in pozdravljajo vsi župani, katerih občine so partnerji v projektu, še posebej pa župana občin Kozje in Rogatca
Predstavljene projekte sicer podpirajo in pozdravljajo vsi župani, katerih občine so partnerji v projektu, še posebej pa župana občin Kozje in Rogatca

Ob tej priložnosti so na predstavitveni konferenci predstavili tudi promocijsko brošuro VTC 10, ki bo v treh šest jezikih različicah (slovensko-angleški, italijansko-nemški ter hrvaško-ruski). Brošuri je dodan zemljevid s ponudniki ob trasi VTC 10. Brošura je namenjena širši javnosti, dostopna pa bo na TIC-ih , nekaj pa jih bodo tudi distribuirali na promocijskih aktivnostih doma in v tujini.

Bojana Žaberl je ob koncu izrazila željo, da bi se več ponudnikov ob VTC odločilo za stalno ponudbo. Večina ponudnikov ima namreč svoja vrata odprta po predhodni najavi. Prepričana je, da bi omenjena ponudba, morda ob koncih tedna, v naše kraje pripeljala več obiskovalcev in tako vzpodbudila nove ponudnike, da bi se odločili za oblikovanje ponudbe in s tem ustvarili nove prihodke na kmetiji.

Vabljeni k ogledu video prispevka, v katerem lahko prisluhnete izjavi Bojane Žaberl, direktorice JZ RA Sotla.

Konferenci sta potekali v prekrasni Viničarski hiši v Muzeju na prostem Rogatec
Konferenci sta potekali v prekrasni Viničarski hiši v Muzeju na prostem Rogatec

Na konferenci je Vlasta Kramperšek Šuc predstavila tudi potek “Turizem v zidanicah“, ki je na začetku 2. faze. Trenutno so 3 registrirani ponudniki, se pa kaže interes med prebivalci in vinogradniki. V bazi podatkov je po besedah Kramperšek Šucove trenutno 86 ponudnikov. Projekt “Gremo v zidanice” pa je osnovan na podlagi individualnega svetovanja posameznikom na terenu, ki se bo odvijalo v oktobru in novembru letos. Predvidene so tudi štiri informativno-motivacijske delavnice, ki sta predvideni v novembru in decembru 2012.

V prihajajočem letu nameravajo vzpostaviti spletno stran, seveda pa je v načrtu tudi prodajni katalog. 3. faza se bo nadaljevala s fotografiranjem in promocijo ponudnikov. Zaključek projekta je predviden 30. junija 2013.

Projekt “Turizem v zidanicah” bomo spremljali tudi v prihodnje. Vabljeni tudi k ogledu spodnjega, 2. video prispevka, v katerem lahko prisluhnete vodji projekta “Turizem v zidanicah” Vlasti Kramperšek Šuc.  

 
 
v/t/f: eH