Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mladih svet stoji – na kakšnih temeljih pa stojijo mladi Kozjanskega in Obsotelja?


Ne moremo mimo tega, da se v teh iztekajočih počitniških dnevih ne bi dotaknili tudi mladinskih projektov oz. predvsem delovanja mladinskih centrov na območju Kozjanskega in Obsotelja. Večkrat slišimo, da na mladih svet stoji, zato nas je zanimalo, kako je za mlade poskrbljeno v naši regiji ter predvsem to, na kakšnih temeljih stojijo mladi omenjene regije danes. Raziskali smo delovanje mladinskih centrov in preverili, katere dejavnosti posamezni centri pripravljajo naši mladini. Pred začetkom pridobivanja informacij smo bili mnenja, da mladi Kozjanskega in Obsotelja nimajo ustrezne konkurence v mladinskih projektih v primerjavi z ostalimi regijami v Sloveniji.

 

Mladinski center Šentjur

MC Šentjur nudi podporno okolje mladim in mladinskim društvom pri realizaciji njihovih idej in projektov ter spodbuja sodelovanje in aktivno udeležbo mladih v različnih sferah lokalnega življenja. Njihovo poslanstvo je, da spodbujajo pozitivne vrednote v mladih, da najdejo najboljše v sebi, uresničijo svoje ideje in projekte, aktivno delujejo v družbi in pozitivno prispevajo k okolju, v katerem živijo. Oblikovali so skupino mladinskih promotorjev, mladih, ki nudijo podporo vrstnikom pri razvoju mladinskih aktivnosti in njihovem delovanju. Prizadevajo si tudi, da se mladi iz posameznih KS med sabo spoznajo in medsebojno pomagajo ali celo skupaj organizirajo aktivnosti.

Prioritetna področja delovanja MC Šentjur so neformalno izobraževanje in usposabljanje za mladinsko delo, prostovoljno mladinsko delo, informiranje in svetovanje za mlade, participacija, aktivno državljanstvo in človekove pravice, mednarodno mladinsko delo, raziskovalno delo mladih, razvoj inovativnosti in podjetništva med mladimi.  

V njihovi mladinski informacijski pisarni lahko mladi dobijo brezplačne informacije in strokovno pomoč, ki zajemajo projekte za mlade – torej vsa mladinska društva, pomagajo vam tudi pri prijavi na različne razpise. Mladinska svetovalna pisarna ponuja brezplačni osebni coaching za novo življenjsko orientacijo oz. usmeritev. MC Šentjur nudi tudi brezplačno svetovanje za vse mlade, ki razmišljajo in načrtujejo samostojno podjetniško pot.

Vztrajno in predvsem strokovno delo je MC Šentjurju obrodilo tudi sadove, naj omenimo projekt Tvoje dejanje šteje, ki je centru prinesel priznanje za naj projekt za mlade 2011. Med letošnjim poletjem so izvedli mladinski tabor na temo spoznavanja občine Šentjur.

V MC Šentjur pripravljajo tudi svojo lastno oddajo BRiHTE, izvajajo usposabljanja za mladinske promotorje, redno spremljajo različne razpise, pripravljajo različne tematske in ustvarjale delavnice, obiščejo tudi druge krajevne skupnosti, ki spadajo pod Občino Šentjur, skratka tim mladinskega centra skrbi za to, da imajo mladi vedno nekaj za razpolago.

Rogaška Slatina dobila nov mladinski center

Mladinski svet občine Rogaška Slatina je 17. avgusta 2012 odprl vrata novega mladinskega centra. Letošnje leto mineva 11 let od ustanovitve Mladinskega sveta – v tem obdobju so izvedli kar nekaj prireditev (Slatna swinga, Hip hop event, odprtje galerije Štenge, Tradicionalni smučarski in borderski pokal na smučišču Janina, Veter v laseh, Bovšji sejmi ipd.) skupaj s pomočjo KŠMŠ in Občino Rogaška Slatina. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina, je na otvoritvi novega mladinskega centra povedal: »Med mladimi želimo poiskati ljudi, ki bodo ustrezni motivatorji, ki bodo znali pritegniti z vsebinami mlade in upam, da nam je to s sedanjo voditeljico centra oz. sveta Natašo Klevže v večji meri tudi uspelo. Že pred leti smo mlade vprašali, kateri so potencialni nastopajoči, katere delavnice bi se odvile v novem prostoru – mi smo prisluhnili novim željam in smo veseli, da je do novih prostorov prišlo. Sredstva zagotavljamo v občinskem proračunu tako za materialne stroške delovanja mladih v Rogaški Slatini in v Kostrivnici ter tudi za zaposlitev koordinatorke in za same programe. Trudili se bomo, da bo tudi v prihodnje tako. Dragi mladi v naši občini, zdaj ste na vrsti vi, da upravičite zagotovitev teh novih prostorov, da se dejansko v teh prostorih često odvijajo dogodki, za katere je bil zagotovljen dodatni prostor.«

Vsekakor je sedaj to nova priložnost, da se mladini v Rogaški ponudi nekaj novega. Brez dodatne pomoči prostovoljcev in ostalih društev pa bo zagotovo tudi samemu Mladinskemu svetu zelo težko. Mlade, ki v sebi skrivajo marsikateri potencial, je potrebno na enem mestu združiti in to zavest, da tudi mladi lahko kaj postorimo v svojemu kraju, vzgajati že od samega vstopa v prvo fazo mladostništva, seveda s pomočjo lokalnih šol in staršev. Tako tudi v razmislek vsem mladim in mladim po srcu, ki bi na kakršenkoli način radi pomagali, da novi mladinski center zaživi, predlagamo, da vsakršno idejo posredujejo vodstvu Mladinskega sveta v Rogaški Slatini, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

V Bistrici ob Sotli za mladinsko dogajanje poskrbi Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli s klubom Metulj

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli je bilo ustanovljeno leta 1999, skoraj sočasno z občino Bistrica ob Sotli. Z njim želimo izboljševati kvaliteto življenja mladih v občini in njeni okolici. Nastanek društva smo spodbudili mladi sami, saj smo imeli interes za medsebojno druženje v smislu izmenjave mnenj, informacij in vpliva na družben razvoj »mlade« občine. Pohvalijo se lahko s kar nekaj projekti, in sicer projekt UROK (dokumentarec, kompilacija) (2005),  mednarodna izmenjava Borders/Meje (Program MvA 2007), stripovska delavnica (Kampanja “Vsi drugačni, vsi enakopravni”) (2008), BoSong Kamp pod vodstvom Zlatka Kaučiča (2008), vsakoletni koncertni cikel (najmanj 10 glasbenih skupin), urejanje kopališča v soteski reke Bistrice (2008), dobrodelni koncert (sodelovanje s Krajevno organizacijo Rdečega križa Bistrica ob Sotli 2008, 2009, 2010), mednarodna mladinska izmenjava Bližnjice/Paths to Each Other (Program MvA, 2009), božično-novoletne kreativne delavnice (2008, 2009 in 2010), igralska delavnica pod vodstvom Žige Čamernika (2010).

Od 19. 8. 2012 do 25. 8. 2012 je v Bistrici ob Sotli potekala 3. mednarodna mladinska izmenjava – Pehar pogruntavščin.

V Šmarju pri Jelšah KŠŠO, v Podčetrtku Lepe strune

Omenjena kraja trenutno še nimata mladinskega centra. Klub študentov šmarske regije in Obsotelja deluje za študente iz celotne UE iz Šmarja pri Jelšah; občino Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah. Aktivno se vključujejo v vse mladinske projekte in pomagajo pri različnih študentskih in dijaških prireditvah kot organizatorji/soorganizatorji.

Struna fest je zagotovo največji dogodek leta MKTD Lepe strune, v društvu pa se trudijo, da mladini Podčetrtka in okolice vedno pripravijo kaj atraktivnega.

KŠŠO ima tudi svoj podmladek, in sicer je bila ustanovljena tudi dijaška sekcija kluba KŠŠO. Špela Rožman, predsednica dijaške skupnosti, nam je sporočila: »Glavni namen dijaške sekcije kluba KŠŠO je povezovanje mladih, njihovo aktivno preživljanje prostega časa, izmenjevanje izkušenj in seveda tudi njihovo pridobivanje, dolgoročno gledano pa je pomembna izobrazba mladih o samem delovanju v neki skupnosti, klubu itd., saj bo čez nekaj časa ravno na nas in zaradi nas obstajal tudi študentski klub, zato je učenje, kako ga voditi, voziti projekte, jih zasnovati, zelo pomembno. Število aktivnih članov se vrti trenutno okoli 15, kar je glede na prva leta, ko nas je bilo le 5, in da smo z dijaško sekcijo pričeli šele pred tremi leti, izjemno velik dosežek. Seveda pa tudi brez pomoči študentov in ostalih dijakov, ki se udeležijo naših projektov glede na njihov interes. Do sedaj smo še vsako leto izpeljali vsaj 2,3 dogodke, in sicer septembra Sprejem fazanov in ne fazanov za nove člane, konec oktobra oz. začetek novembra Noč čarovnic, v božičnem času kakšna mini zabava in maratonsko gledanje filmov, Krof party v pustnem času, Activity večeri, letos pa smo imeli skupaj s študenti že drugo leto zapored otroške delavnice na koncertnem delu ŠOK-a v popoldanskem času. Vsako leto pa postrežemo tudi s kakšno novostjo – pa naj bo to kakšna nova zadeva ali pa je kar stara, vendar zasnovana in izpeljana na drugačen način. Za šolsko leto, ki je pred nami, še žal ne moremo reči, kakšni so načrti, lahko pa zagotovo potrdimo, da bomo pripravili že prej omenjena druženja, postavili pa smo si tudi cilj, da bi postale dijaške  sekcije mladinskih društev, ki spadajo pod okrilje KŠŠO-ja, bolj povezane z namenom, da bi lahko skupaj izpeljali kakšen projekt, kar pa bi tudi vsem članom pomagalo, da bi si razširili svoj spekter družbe, s katero delajo in se družijo.«

Na mladih svet stoji – na kakšnih temeljih pa stojijo mladi Kozjanskega in Obsotelja?

Po pregledu aktivnosti mladih na območju Kozjanskega in Obsotelja lahko trdimo, da bo na področju delovanja mladih in mladinskih projektov potrebno postoriti še marsikaj. Vsekakor pa vedno je enostavno kritizirati, težje pa kaj v smeri izboljšanja narediti. Kaj mladina tega območja potrebuje? So to koncerti, še več športnega dogajanja in druženja, neformalnega izobraževanja? Po podatkih, ki smo jih zbrali, lahko zagotovo rečemo, da trenutno za podmladek tega območja najbolj poskrbi MC Šentjur, ki s svojim celovitim delovanjem pokriva široki nabor želja šentjurske mladine. Mladim bi morali biti mladinski projekti in mladinske izmenjave tudi drugje bolje predstavljeni, predvsem ob dejstvu, da za marsikateri projekt/izmenjavo mladostniki ne potrebujejo financ, saj se v veliki meri odvijajo v smeri prostovoljstva (Evropska prostovoljna služba, Mladi v akciji ipd.). Lokalno marsikatera društva in klubi poskrbijo za občasna dogajanja, da pa bi mladina teh krajev imela enake možnosti koriščenja različnih projektov, kot to imajo v preostalih regijah po Sloveniji, bi pa bilo se potrebno lotiti teh mladinskih projektov in zasnov programov bolj sistematično, mladini predstaviti več možnosti pri sami pomoči izvedbi cilja in z večjo zavestjo pripraviti do sodelovanja tudi starejše, da s svojimi izkušnjami pomagajo mladim. Temelji so, sedaj jih je pa potrebno dograjevati in poskrbeti, da se ne bodo zrahljali.

J. C.