Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulturno-turistično središče Anin dvor v Rogaški Slatini odprlo svoja vrata (video)


Rogaška Slatina je v četrtek, 21. 9. 2012, dobila nov kulturno-turistični objekt Anin dvor. V neposredni bližini zdraviliškega jedra, poleg nove parkirne hiše, se na začetku Cvetličnega hriba ponosno dviga nova pridobitev Rogaške Slatine, kjer bodo v bodoče dobile svoje mesto tudi raznovrstne prireditve. Nov objekt sta svojemu namenu s prerezom traku predala predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk in župan Rogaške Slatine, mag. Branko Kidrič. Anin dvor tako na tem mestu omogoča vsakemu obiskovalcu Rogaške Slatine podoživeti zgodovino Rogaške Slatine, lahko občuti njeno tradicijo ter spozna njene osrednje znamenitosti današnjega časa.

Anin dvor razpolaga s prireditveno dvorano in petimi razstavnimi prostori

Osrednji prostor Aninega dvora je namenjen prireditveni dvorani s kapaciteto 250 sedišč, nanjo pa se navezuje vsak od petih vsebinsko različnih razstavnih prostorov. V Aninem dvoru najdemo steklarsko zbirko, ki obiskovalce ob svetlobnih učinkih popelje skozi faze nastajanja kristalnega stekla. Načrti zbirke so bili izdelani v sodelovanju s Steklarno Rogaška, ki je tudi prispevala večji del rekvizitov za delovanje steklarske zbirke, okrasila pa je tudi osrednji prireditveni prostor, kjer se ob premiku zavese zasliši kristalna melodija. V sosednji sobi je grafična zbirka del Kurta Müllerja, dolgoletnega gosta iz Švice, ki je svoje bogastvo v obliki 40.000 listov obsegajoče grafične zbirke podaril Zdravilišču Rogaška. Domoznanska zbirka predstavlja zbirateljsko delo domačina Aleksandra Jurkoviča, in sicer z zbirko vtisov in eksponatov iz zgodovine Rogaške Slatine, s kraljevo zbirko v navezavi na družino Karađorđević ter z zbirko podpisov znanih osebnosti. Parkovna zbirka se nahaja v nadstropju, kjer so predstavljene drevesne vrste, ki so značilne za parkovne površine Rogaške Slatine, in deli kamnin iz nekoč znanega, še v času bivše države trajno izgubljenega sprehajališča Wandelbahn. V prostoru so nameščeni štirje interaktivni zasloni, preko katerih se obiskovalec pouči o vsebinah, ki so pomembne za razvoj Rogaške Slatine in njene zdraviliške dejavnosti. Ključni element razvoja Rogaške Slatine je voda in prav njej je posvečen že zadnji tematsko zasnovan prostor, ki je v kletnem prostoru objekta. Vodna zbirka ob sprehodu skozi različne vodne kulise omogoča preizkus učinkov vode na človekova čutila.

Projekt so pripravljale tri projektantske družbe

Sam projekt so v občinskih strokovnih službah začeli pripravljali že leta 2009, in sicer v sodelovanju s tremi projektantskimi družbami. Arhis, d. o. o. je izdelal idejno zasnovo, Savaprojekt, d. d. je izdelal projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo, Area ars, d. o. o. pa je prispeval projekt opreme in vsebinske rešitve za predstavitev izbranih zbirk.

Občina Rogaška Slatina je del sredstev pridobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Potrebna sredstva za izvedbo so bila zagotovljena z uspešno prijavo na javni razpis Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, na podlagi katere je občina prejela sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 1.384.000 evrov. Naložbo je podprl tudi Slovenski regionalno razvojni sklad, ki je omogočil financiranje projekta v obliki ugodnega posojila vrednosti 500.000 evrov, preostala potrebna sredstva pa je občina zagotovila iz lastnih virov. Vrednost celotnega objekta znaša 2.760.000 evrov, od tega je 2.270.000 evrov povezanih s stroški izvedenih gradbeno-obrtniških del, 270.000 evrov znaša vrednost dobavljene opreme, preostalo vrednost pa predstavljajo stroški projektiranja, strokovnega nadzora in drugih postavk v okviru projekta.

V objektu so zagotovljeni še prostori za delovanje kavarne ter informacijske pisarne s prodajo spominkov, medtem ko pri zunanji ureditvi velja izpostaviti atraktivno vodno fontano.

V osrednjem prireditvenem prostoru si bodo lahko obiskovalci lahko pogledali prvi predstavitveni film Rogaške Slatine (14 minut), ki ga je pripravil Studio FOS. Film predstavlja občino v vsej njeni razsežnosti.

Za Anin dvor bo skrbel Javni zavod za turizem Rogaška Slatina, ob otvoritvi pa je objekt prinesel tudi 1,5 delovno mesto.

Anin dvor si lahko ta vikend, 22. 9. in 23. 9., občani in občanke Rogaške Slatine ogledate brezplačno. Ob ponedeljkih bo Anin dvor zaprt, od torka pa do nedelje pa bo obratoval od 9.0012.00 in 15.0018.00.

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate, kaj je na novinarski konferenci ob otvoritvi Aninega dvora povedal župan, mag. Branko Kidrič.

 
t/f/v: J. C.