Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Pristavi kmečka parada in gasilska veselica ob krajevnem prazniku (foto, video)


V soboto, 18. avgusta 2012, so v Pristavi pri Mestinju praznovali krajevni praznik, ki so ga počastili s kmečko parado in gasilsko veselico. Posamezne vasi krajevne skupnosti so pripravile hudomušne prikaze kmečkih opravil, gasilci pa so poskrbeli za bogat srečelov in zabavo ob zvokih ansambla Mladi korenjaki.

Kmečka parada je letos potekala že dvanajstič zapored. Prebivalci krajevne skupnosti Pristava pri Mestinju in sosednjih vasi so pripravili 14 zabavnih točk, ki so obiskovalcem zvabile nasmeh na usta. Prisotne sta najprej pozdravila Srečko Gobec, predsednik krajevne skupnosti Pristava pri Mestinju, in župan občine Podčetrtek, Peter Misja, ki sta povzela dosežke krajevne skupnosti v zadnjem letu, skupaj nazdravila ob krajevnem prazniku in odprla letošnjo kmečko parado.

Prva sta po prizorišču paradirala kmetijski inšpektor, ki je povezoval prireditev, in fotograf, ki je s starinskim fotoaparatom ovekovečil kmečke prigode. Nato sta se obiskovalcem pokazala vinska kraljica in kralj ter tako dokazala, da je tudi v Pristavi vino doma. Ljubezen in harmonika se odlično ujameta, kar je bilo opaziti na vrtu ljubezni, ki je povezal mlajši in starejši par ob zvokih domače glasbe. Pristavčani so mojstri domače obrti in pokazali so, da vedo, kako se popravljajo čevlji in dela kruh. Domačini so prikazali tudi, kako se je nekoč s fičkom romalo na Svete gore. Obiskovalci so se lahko naučili, kako se iz zapuščene zemlje ustvari zelena trava, naredi slamnata štala in molze koza. Deležni so bili še kmečke ohceti in pušeljšanka, ki je na koncu postregel z žlahtno kapljico. 

Po kmečki paradi so gasilci obiskovalce pogostili z golažem, ansambel Mladi korenjaki, ki prihaja iz okolice Šentjurja, pa je zbrano množico zabaval še dolgo v noč. 

V fotogaleriji (klik!) si lahko ogledate, kaj vse se je dogajalo na kmečki paradi in gasilski veselici. 

V spodnjem videoposnetku pa lahko vidite odlomek dogajanja. 

 
t/f/v: M. P.