Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. astronomska noč na Prevorju


  

V soboto so na Prevorju izpeljali 10. astronomsko noč v organizaciji Kulturnega društva Prevorje in Astronomskega društva Kosci Šentjur. Žal organizatorjem drugo leto zapored vreme ni bilo naklonjeno, tako da opazovanja ni bilo. Zaradi tega bodo prihodnje leto datum dogodka prilagodili vremenskim obetom.

Kljub temu se je nabralo pol stotnije obiskovalcev od blizu in daleč, ki so v uvodu poslušali predavanje Romana Ocvirka in Friderika Madarasija: V vesolje z daljnogledom. Obiskovalcem sta povedala, da najprej vedno opazujemo z očmi, nadaljujemo z daljnogledom, s katerim začnemo odkrivati objekte globokega vesolja. Šele, ko poznamo nebo in osnove astronomije, je smiselno nabaviti teleskop. Povedala sta tudi, da  je daljnogled tako za začetnike kot tudi za izkušene astronome nepogrešljiv instrument, saj ima kar nekaj prednosti pred teleskopom. Te so: veliko zorno polje, pravilna usmerjenost slike in zasede malo prostora. Velikokrat je prednost tudi cena, saj je treba za kvaliteten daljnogled za začetnike odšteti od 50 do 100 €.

Pri spoznavanju neba sta pokazala več vrst zvezdnih kart, sodobno karto Star Walk, ki jo uporabljamo na iPadih, pa so obiskovalci tudi preizkusili. Pri tej karti nam je na zaslonu prikazana trenutna slika neba v tisti smeri kamor obrnemo iPad, karta se sproti obnavlja preko GPS naprav.

Predstavila sta nam objekte na nebu, ki jih lahko opazujemo z daljnogledom. Ob 19.30 uri so se na nebu pokazale lise jasnine, ko pa je nastopila tema,je bilo moč opazovati le svetlobno onesnaženje Zagreba in posavskega somestja. 

Omeniti velja, da je Ludvik Jevšenak, ki prevaja astronomsko literaturo v slovenski jezik, obiskovalce pozval, da kljub vse mogoči računalniški tehniki ne pozabijo na tiskano besedo.

Prisotni so lahko testirali ducat daljnogledov in bili neverjetno presenečeni nad več kot 30 let starim daljnogledom 10 x 50, last Romana Ocvirka, ki se lahko kosa s sodobnim daljnogledom, kakršne uporablja ameriška vojska. Skupna ugotovitev je bila, da je stara ruska optika še vedno zelo zelo kakovostna.

Naslednje javno opazovanje AD Kosci bo v petek, 12.oktobra 2012, na Javorju pri Sveti Heleni, kjer bodo izvedli 6. kostanjev piknik pod zvezdami. 

 

Napotki ob nakupu daljnogleda:

– glede na ceno in dostopnost priporočata 50 mm objektiv, manjši od 50 mm niso bistveno cenejši, večji pa občutno dražji,

– povečava naj bo za 50 mm objektiv 10 kratna,

– zorno polje 6°,

– iskala pri boljših teleskopih so 8×50 ali 10×50, tako bomo svoje znanje zlahka nadgradili pri teleskopih,

– preverimo ali je slika ostra v obeh optičnih ceveh in po vsem zornem polju,

– mavrični robovi so znak slabega objektiva, pojavijo se pri temnih predmetih na svetlem ozadju, ali pri svetlih predmetih na temnem ozadju,

– ocenimo velikost izstopne zenice, ki mora biti od 4 do 7mm kot pri očesu,

– daljnogledi z rdečo, zeleno ali modro optiko za astronomska opazovanja niso primerna.

Priporočljive dimenzije daljnogledov za prostoročno opazovanje:

– povečava do 10 x,

– premer leče do 70 mm,

– izstopna zenica 4-7 mm,

– zorno polje vsaj 5 stopinj.

Priporočljive dimenzije daljnogledov za opazovanje s stojala:

– povečava do 25 x,

– premer leče do 150 mm,

– izstopna zenica 4-7mm,

– zorno polje 3 stopinje.

 

M.K. 

 

*Na fotografiji utrinek med predavanjem; foto: R. Gajšek