Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razvojna agencija Sotla in LAS Obsotelje in Kozjansko predstavili aktualne aktivnosti (video)


Minuli četrtek je v Gostišču Jurg v Rogaški Slatini v okviru modulov delavnic projekta Oživitev Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste potekala novinarska konferenca, kjer so pristojni predstavili aktualne aktivnosti Razvojne agencije Sotla in Lokalne akcijske skupine za razvoj podeželja (LAS) Obsotelje in Kozjansko.

Na konferenci sta Bojana Žaberl, direktorica JZ RA Sotla Šmarje pri Jelšah in Barbara Plemenitaš, predsednica Sveta LAS, predstavili aktualne aktivnosti, ki so vezane na projekte, ki so in bodo v teku. Bojana Žaberl je prisotnim najprej predstavila projekt VTC 10 – Oživitev šmarsko-virštanjske turistične ceste. Razvojna agencija Sotla namreč skupaj s partnerji izvaja projekt Oživitev Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste (VTC 10), v sklopu katerega nameravajo celovito označiti celotno VTC 10, pripravljajo pa tudi skupno promocijsko brošuro, izvajali bodo številne animacijske delavnice ter poskrbeli za promocijo VTC 10.

S projektom želijo pospešiti razvoj turistične ponudbe ob vinski cesti in doseči prepoznavnost celotnega projektnega območja s ponudbo pristnih, na človeka blagodejno delujočih doživetij, ki bodo preplet bogate lokalne tradicije gastronomije in sodobnih pristopov. Jedro projekta je po besedah Žaberlove vzpostavitev infrastrukture, natančnejša postavitev turistične usmerjevalne signalizacije ob VTC 10, ob vsem tem pa želijo s projektnimi aktivnostmi prispevati k animaciji lokanega prebivalstva VTC 10, da bi odprli svoja vrata ter uredili ponudbo, s čimer bi oživili VTC 10.

Novinarska konferenca je potekala v sklopu modulov delavnic projekta Oživitev šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste
Novinarska konferenca je potekala v sklopu modulov delavnic projekta Oživitev šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste

Označili bodo približno 55 ponudnikov ob VTC 10, natisnili bodo predstavitveno brošuto VTC 10 v šestih jezikovnih različicah ter izvedli animacijske delavnice za ponudnike ob VTC 10. Ob tem je Žaberlova izpostavila tudi povabilo k fotonatečaju, ki bo potekal vse do 15. julija, kjer lahko fotografi in ljubitelji fotografije s fotografskimi motivi sodelujejo pri projektu za nadaljnjo promocijo VTC.

Vrednost projekta, ki se izvaja od februarja in bo trajal do septembra 2012, znaša 75.376 €, zaprošena leader sredstva pa so v višini 55.154,80 €.

Omeniti je potrebno tudi projekt Vino Cool – vino, kultura, kulinarika, ki je aktivnost mednarodnega, slovensko-avstrijskega projekta. Gre za doživetje vinske ceste, katerega namen je obogatiti in povezati ponudbo vinskih cest slovensko-avstrijskega čezmejnega območja ter jo z izpostavitvijo lokalnih posebnosti narediti še privlačnejšo. Številne načrtovane aktivnosti, ključne za izvedbo sklepne faze projekta so že izvedene, v teku so aktivnosti, katerih rezultati bodo oprijemljivejše vrednosti tudi za širšo javnost. Pripravljeni so skupni zemljevid območja, izvedene študijske ture, izdelan elaborat označitve VTC 10, ki je bil osnova za realizacijo zgoraj omenjenega projekta.

Izbrano projektno območje trinajstih vinskih cest (šest v Sloveniji, sedem v Avstriji) je prostor, ki pripada istemu zgodovinskemu, zemljepisnemu in kulturnemu področju. Je prostor, ki je v preteklosti bil ločen z mejami, ki so ovirale pretok ljudi in idej. Sedaj želijo prostor znova povezati in izpostaviti lokalne posebnosti, kot so Stara trta, arhitektura, klopotec, običaji in tradicija ter eko-vino-kulinarika. Projekt, katerega vrednost je 1.026.290 €, so pričeli izvajati že novembra 2009 in bo predvidoma trajal do konca leta 2012. 

Barbara Plemenitaš, predsednica Sveta LAS pa je na konferenci predstavila rezultate 4. javnega poziva LAS Obsotelje in Kozjansko za izbor projektov za izvajanje lokalne razvojne strategije 2007-2013. Svet LAS Obsotelje in Kozjansko je konec aprila potrdil seznam 10 projektov za sofinanciranje z Leader sredstvi, v okviru 4. javnega poziva LAS Obsotelje in Kozjansko za izbor projektov za izvajanje Lokalne razvojne strategije 2007-2013. Na osnovi prejetih in potrjenih projektov se je pripravil dokument Načrt izvedbenih projektov za leto 2012, ki je bil posredovan v potrditev na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Skupna vrednost prijavljenih projektov znaša 239.252,65€ od tega je zaprošenih za 179.176€ nepovratnih leader sredstev.

Novinarska konferenca je potekala v sklopu modulov delavnic projekta Oživitev Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste, kjer je potekala delavnica vodenje degustacije in priprava pogrinjkov, česar se je udeležilo kakšen ducat zainteresiranih.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, v katerih lahko prisluhnete izjavam Bojane Žaberl, direktorice JZ RA Sotla ter Barbare Plemenitaš, predsednice Sveta LAS.

 
 
v/t/f: eH