Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Proslava ob dnevu državnosti v Rogatcu (video)


V petek, 22. 6. 2012, ob 18. uri, je v okviru občinske proslave dneva državnosti v dvorani pristave dvorca Strmol v Rogatcu v organizaciji Zavoda za kulturo in turizem Rogatec bila otvoritev skupne razstave treh hrvaških in treh slovenskih, štajerskih arhivov: Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji / Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici.

V okviru plodnega sodelovanja v projektu SIHeR so razstavo poleg Zgodovinskega arhiva Celje sooblikovali še Državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv za Medžimurje, Državni arhiv v Varaždinu, Zgodovinski arhiv na Ptuju ter Pokrajinski arhiv Maribor.

Gradivo razstave se skozi ožji izbor arhivskega gradiva osredotoča na predstavitev zgodovine 16 obmejnih trgov, mest in sedežev arhivov.  V razstavo in katalog so vključene predstavitve Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove.

Razstavo je odprl župan Občine Rogatec Martin Mikolič, vsebino in katalog k razstavi pa je predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje. Glasbeni dogodek sta v dvorani grajske pristave dvorca Strmol obarvali Patricija in Aleksandra Kunstek, učenki Glasbene šole Rogaška Slatina. Temu je sledil koncertni klasični glasbeni program na dvorcu Strmol, in sicer Petra Kuharja na violini in Urške Roškar na klavirju.

Levo zgoraj direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj in desno župan Rogatca Martin Mikolič.

Aleksandra in Patricija Kunstek, učenki Glasbene šole Rogaška Slatina.

Razstava, ki je bila najprej odprta v Zagrebu, je prišla preko Celja in Maribora zdaj še v Rogatec, kjer bo v pristavi dvorca Strrmol na ogled čez celo poletje. Razstava s tem dogodkom končno dobiva novo dimenzijo, saj se iz razstavišč parterskih arhivov zdaj seli neposredno ob mejo, med ljudi, ki tam živijo.

Na dvorcu Strmol sta pripravila koncert klasične glasbe Peter Kuhar na violini in Urška Roškar na klavirju.

Župan Rogatca je ob dnevu državnosti dejal: »Imamo tisto, o čemer so naši predniki lahko samo sanjali – svojo domovino. Domovina je vrednota, največja vrednota za narod. Domovina je tista, ki povezuje vse. Bistvena sestavina domovine je medsebojno spoštovanje. Spoštovanje naše domovine nas uči spoštovanja eden do drugega. Ljubezen do domovine nas združuje.« Poglejte si preostanek govora v spodnjem videoposnetku.

 

 

 Vabimo vas, da si pogledate še spodnji videoposnetek direktorja Zgodovinskega arhiva Celje, dr. Boruta Batagelja in glasbene utrinke s petkove proslave.

 

 

 
Priporočamo še: