Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 17. 4. 2012


Tatvina ženske torbice

12.4.2012, v dopoldanskem času, so bili policisti ponovno obveščeni o tatvini ženske torbice v eni izmed restavracij hotelov v Rogaški Slatini. Tokrat je neznani storilec torbico odtujil državljanki Rusije, ki je imela v torbici poleg osebnih stvari tudi bančne kartice. S pomočjo omenjenih kartic je neznanec z računa oškodovanke dvignil nekaj čez 8.000 EUR. Policisti o storilcu še zbirajo obvestila.

Kršili javni red in mir

14.4.2012, v nočnem času, so varnostniki gostišča v centru Rogaška Slatina policiste obvestili, da je v gostišču, ki ga varujejo, prišlo do kršitve javnega reda in miru in da potrebujejo pomoč policistov. Policisti so odšli na kraji in ugotovili, da  se je tam zbrala večja skupina mlajših fantov, ki so se ob prihodu policistov umirili, razen enega, ki ni hotel upoštevati ukazov policistov in se je še naprej nedostojno vedel. Pri tem je z roko udaril enega izmed v bližini stoječih fantov, prav tako pa je poskušal fizično obračunavati s policisti. Policisti so zoper njega odredili pridržanje, prav tako pa so mu zaradi kršitve javnega reda in miru izrekli globo.

Isti večer, okoli 1.40 ure, so bili policisti obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v centu Rogaške Slatine, kjer so mlajši moški metali steklenice in pri tem razbili steklo na izložbi. Policisti o storilcih še zbirajo obvestila.

Čez mejo pod vlivom alkohola in z orožjem

15.4.2012, ob 20.30 uri, se je na mejni prehod v Rajnkovcu pripeljal voznik osebnega avtomobila, državljan R Hrvaške. Policist, ki je opravljal mejno kontrolo je poskušal le-to opraviti, vendar se je voznik mimo njega, ne da bi ustavil vozilo, zapeljal v R Slovenijo. Voznika je nato v Rjavici izsledila patrulja PP Rogaška Slatina. Ker je kazal očitne znake alkoholiziranosti, so mu policisti odredili preizkus z alkotestom, ki je pokazal 0,70 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Policisti so opravili pregled njegovega vozila in pri tem našli ročni možnar – kuburo, ki se po zakonu o orožju šteje med orožje, ki ga je potrebno pri prestopu državne meje priglasiti.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti zoper njega odredili pridržanje in ga naslednji dan privedli na sodišče v takojšnji postopek. Zaradi izmikanja mejni kontroli so mu policisti izrekli globo po zakonu o tujcih, zaradi ne-priglasitve orožja pri prestopu državne meje pa mu je bila izrečena globa v hitrem postopku, prav tako mu je bilo orožje – kubura, odvzeto.

Opozorilo glede javnih prireditev – kresovanja

Približujejo se prvomajski prazniki in z njimi povezana različna praznovanja in prireditve. V sklopu praznovanja praznika dela 1. maja se na predvečer, to je 30. aprila, kurijo kresovi.

Policisti opozarjajo, da se pri kurjenju in uporabi odprtega ognja v naravnem okolju ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline, oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Organizatorje kresovanj policisti opozarjajo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takih priložnostih niso redke, v času razglašene velike oz. zelo velike požarne ogroženosti, pa je kurjenje kresov prepovedano. Pri kurjenju je potrebno urediti kurišče in ga obdati z negorljivim materialom, kurišče mora biti oddaljeno od gozda najmanj 50 metrov, od prometnih poti, večjih naselij in objektov pa najmanj 100 metrov. Kurišče je potrebno nadzorovati ves čas kurjenja in po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom.

Sicer je za kurjenje kresov potrebno pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred javno prireditvijo. 

Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno pridobiti dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom, ki je bil izdelan za to prireditev.

Prav tako je potrebno opozoriti na uporabo pirotehnike, ki se običajno poveča ob praznikih. V zabavo je namreč le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek ogroženosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Zakon o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih ureja prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok ( to so petarde različnih oblik in moči). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2.januarja, kar pomeni, da je uporaba teh pirotehničnih predmetov v tem obdobju prepovedana.

Policisti opozarjajo tudi na pokanje z možnarji različnih izvedb, ki so po zakonu o orožju, priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji ter imeti dovoljenje za posest le tega oz. priglasitveni list.

Ob vsem pa je potrebno poudariti še, da je med 22.00 in 06.00 uro potrebno zagotoviti nočni mir in počitek ljudi.

 

 

 

                                                         Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                           policijski inšpektor I