Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Postavitev mlaja in srečanje pihalnih godb v Rogaški Slatini (foto, video)


V petek popoldne je zelenica pred kavarno Central Caffeja pred Evropsko ploščadjo privabila marsikaterega radovedneža. TD Rogaška Slatina je ob prazniku dela pripravilo pestro dogajalno popoldne. PGD Rogaška Slatina je na zelenici postavilo mlaj, nato je na ploščadi sledilo srečanje pihalnih godb, organizirana pa je bila tudi turistična tržnica.

Postavitev mlaja sega še v predkrščanske čase, v čas Venetov. Slovenci smo ta običaj ohranili, a vendar je opaziti bistvene razlike med včasih in danes. Fantje iz vasi so se nekoč na nedeljo pred prvim majem odpravili po vasi pobirat denar, s katerim so kupili od gozdnega posestnika primerno drevo.

Vasi so med seboj tekmovale, katera bo postavila večjega in lepšega. Smreko so olupili do vršiča, pod smrekovjem so obesili tri iz zelenja in cvetja spletene vence, pri čemer je bil spodnji najširši. Na vršič so postavili veliko državno zastavo. Mlaj se je vedno postavljal ob cestah, večerne ure pa so zaznamovale vaške veselice ob njem. Da pa mlaj niso spodžagali fantje iz sosednje vasi, je bila ob njem postavljena straža. Mlaj tudi danes simbolizira delavski praznik, redke so pa še vasi, ki se te tradicije držijo. V mestih so danes to nalogo prevzeli gasilci in še redki prostovoljci, ki se trudijo, da bi se tovrstni običaji ohranili.

Ob 18.00 so se na Evropski ploščadi zbrali pihalni orkestri, in sicer predstavili so se Godba na pihala Steklarna Rogaška, Godba na pihala Vetropack Straža, Godba na pihala Šmarje pri Jelšah in Godba na pihala Talum Kidričevo.

V povezavi s prvim majem, praznikom dela, so tudi prvomajske budnice (simbolna prispodoba za vstajenje delavskih množic), ki jih v zgodnjih jutranjih urah odigrajo lokalni pihalni orkestri. Rogaško Slatino bo na 1. maj na različnih lokacijah prebujala Godba na pihala Steklarna Rogaška.

Postavljena je bila tudi turistična tržnica, goste pa je ob zaključku prireditve čakala pogostitev z golažem.

Pripravili smo vam fotogalerijo (klik!!!) in video inserta petkovega dogajanja na Evropski ploščadi.

 
f/t/v: J. Colnerič