Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprtje fotografske razstave Vinka Skaleta v Anini galeriji (video)


V torek, 6. marca 2012, je v Anini galeriji potekalo odprtje fotografske razstave Erozija. Avtor fotografij je Vinko Skale, priznan celjski fotograf. Razstavljene umetniške fotografije predstavljajo različne zavržene predmete, ki postanejo pod Skaletovim fotografskim objektivom nekaj estetskega. Če ste odprtje razstave zamudili, si lahko Skaletove umetniške fotografije ogledate do 1. aprila.

Vinko Skale se je rodil leta 1952 v Celju in je po poklicu pravnik. S fotografijo se je začel resno ukvarjati leta 1986, ko je postal član Fotografskega društva Celje. Sodeloval je na več tekmovanjih ter na domačih in tujih fotografskih salonih. Prejel je številne nagrade, med drugim je prvi Slovenec, ki je pridobil umetniški naslov mednarodni mojster fotografije, ki ga podeljuje Mednarodna organizacija za fotografsko umetnost.

V Rogaški Slatini je Vinko Skale predstavljal zbirko svojih fotografij, katerih skupna točka je erozija. Fotografa je pri fotografiranju vodila misel Marka Avrelija: “Vesoljna narava nima izven sebe ničesar. Čudo njene umetnosti je v tem, da sprejme ob svoji samoomejitvi vse, kar se na svetu pokvari ali postara in ni več za rabo, nazaj v svojo bitnost in ustvarja prav iz tega zopet druge, nove oblike. In zato ne potrebuje nobene snovi izven sebe in nobene greznice, da bi odlagala gnilobo. Zadovoljna je s svojim prostorom, s svojo snovjo, s svojo umetnostjo.”

Po fotografovem mnenju ima erozija vpliv tudi na človeka – ker je človek biološko bitje, je obsojen na razpad, razkroj. Vendar je človek tudi duhovno bitje in na tem področju lahko človek prepreči erozijo – erozijo ljubezni, iskrenosti … Kot je povedal avtor, je sporočilo te razstave, da se mora človek zavedati svoje minljivosti, a hkrati uživati trenutek, ki mu je dan (carpe diem). Pošalil se je tudi na račun lastnega staranja in erozije svojega telesa.

Nekaj razstavljenih fotografij Vinka Vasleta
Nekaj razstavljenih fotografij Vinka Vasleta

Odprtje razstave je povezovala mag. Klaudija Redenšek, direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina. Svoje razumevanje Skaletovih fotografij je obiskovalcem pojasnila umetnostna zgodovinarka in kustosinja mag. Alenka Domjan. Tudi glasbe ni manjkalo – za posebno, bluesovsko vzdušje je poskrbel pevec in kitarist Brane Mihajlovič – Kosta. Razstavo je uradno odprl dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju, na ogled pa bo do 1. aprila.

Mag. Alenka Domjan (levo), dr. Anton Šepetavc (v sredini) in mag. Klaudija Redenšek (desno)
Mag. Alenka Domjan (levo), dr. Anton Šepetavc (v sredini) in mag. Klaudija Redenšek (desno)
 
Vinko Skale (levo), Brane Mihajlovič - Kosta (desno)
Vinko Skale (levo), Brane Mihajlovič – Kosta (desno)

V spodnjem videoprispevku lahko poslušate del pesmi v izvedbi Braneta Mihajloviča – Koste. V posnetku pa boste videli tudi, kako se je Vinko Skale pošalil na račun erozije svojega telesa. 

 

 
t/f/v: Melita Perkovič