Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

68. obletnica prihoda XIV. divizije na Štajersko (foto, video)


V Sedlarjevem je 10. 2. pri spomeniku borcem XIV. divizije potekala svečana proslava ob 68. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko. Obletnice so se udeležili nekateri borci XIV. divizije, župan občine Podčetrtek Peter Misja, člani Zveze združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, policijska enota Sever, društvo izseljencev, predstavniki ruske države, polkovnik Miha Butara, ki je bil slavnostni govornik na proslavi, mešani mladinski pevski zbor OŠ Podčetrtek ter ravnatelj šole mag. Darko Pepevnik, učenci iz OŠ Bistrica ob Sotli z ravnateljem Bogomirjem Marčinkovičem in še mnogi drugi.

 Vodstvo slovenskega osvobodilnega gibanja je, da bi pospešilo razmah osvobodilnega gibanja, da bi vojaško in politično trdneje povezalo vse slovensko ozemlje in da bi izkoristilo velike možnosti za mobilizacijo, ki so na Štajerskem še obstajale, sklenilo na Štajersko poslati eno najmočnejših in najboljših enot slovenske narodnoosvobodilne partizanske vojske – XIV.  divizijo, ki so jo sestavljale Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Na svoj veliki pohod je divizija krenila 6. januarja 1944 iz Suhorja v Beli krajini ter v noči na 7. februar 1944 pri Sedlarjevem prešla Sotlo. Približno tisoč slovenskih partizanov je stopilo na štajerska tla, kar je bil tudi prodor prve zavezniške operativne enote na ozemlje nemškega rajha. Takoj jo je pričela zasledovati in napadati številčno trikrat močnejša nemška vojska, dodatno pa so jo izčrpavali še zima, lakota in utrujenost. Štirinajsta je utrpela velike izgube, saj je za vedno ostala brez tretjine borcev, poleg tega pa je približno 200 ranjenih in bolnih tovarišev zaupala partizanskim domačijam in partizanskim bolnišnicam na Štajerskem. Kljub nasprotnemu nemškemu zatrjevanju pa ob koncu ofenzive, 26. februarja 1944, divizija ni bila uničena. Še vedno je štela 440 sicer prezeblih in izčrpanih, a za boj sposobnih partizanov. In prav ti so skupaj z borci obeh štajerskih brigad ter drugih enot v naslednjih mesecih tvorili srce in okostje prvega množičnega narodnoosvobodilnega gibanja na slovenskem Štajerskem (www.ce-nob.si).

Povezovalec programa je bil mag. Darko Pepevnik, program je popestril mešani mladinski pevski zbor iz OŠ Podčetrtek in učenci iz OŠ Bistrica ob Sotli.

 
Na sliki mag. Darko Pepevnik, povezovalec programa.


Župan občine Podčetrtek, Peter Misja.


Slavnostni govornik, polkovnik Miha Butara.


Po končani proslavi se je nekaj pohodnikov odpravilo na tridnevni pohod po poteh XIV. divizije. Pohodniki so iz Sedlarjevega odšli proti Gračnici pri Rimskih toplicah.

V spodnjih video prispevkih si lahko ogledate izjavo slavnostnega govorca in govor nekaterih govorcev na proslavi, na voljo pa je tudi fotogalerija

 
 
 
 
 
t,f,v: Jasna Colnerič