Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prof. dr. Marko Pavliha, Lista Virant: “V politiko sem se vrnil zaradi želje ljudi, da to, o čemer pišem, uresničim v praksi”


Minuli četrtek se je v znanem gostišču v Šentjurju predstavil prof. dr. Marko Pavliha, ki kandidira na Državljanski listi Gregorja Viranta. Mednarodno priznani pravni strokovnjak, publicist in redni profesor za gospodarsko, transportno in zavarovalno pravo, se je že v obdobju 2004 do 2008, ko je opravljal funkcije ministra za promet, podpredsednika parlamenta in poslanca, uveljavil kot prodoren in etičen politik.

Kandidat, ki se v politiko med drugim vrača tudi zaradi večnih delitev in razlikovanj na “naše in vaše, leve in desne, rdeče, bele, črne, partizane in domobrance“, kar je po njegovih besedah katastrofa za tako majhen narod. Že od leta 2008 je tlela ideja, kaj bi vendarle lahko storili, da bi v slovensko politiko prinesli več sodelovanja, korporativnosti in prijaznosti. Ena izmed odmevnejših akcij na to temo je bila akcija “Resetirajmo Slovenijo“, s katero so hoteli povedati, da je stanje v Sloveniji prišlo tako daleč, da je potrebno “računalnik” ugasniti in ga z novimi programi ponovno pognati. Druga odmevnejša akcija je bila spletna, naslovljena “gremonavolitve.si” in je čez noč dobila podporo 18.000 ljudi in je v veliki meri prispevala k dejstvu, da bodo 4. decembra predčasne volitve.

Za vrnitev v politiko se je torej odločil na podlagi razmer, ki v državi zahtevajo aktivno vlogo vseh Slovenk in Slovencev. Slednje lahko prispeva k rešitvi iz krize, je pa trdno prepričan, da bo dr. Gregor Virant znal Slovenijo iz slepe ulice znova popeljati na pravo pot. Kandidat, ki sicer stanuje na Primorskem, se je za kandidaturo v Šentjurju odločil zaradi družinskih vezi, lepih spominov na otroštvo, ki ga je preživljal v tem kraju, predvsem pa zato, ker kot nekdanji minister za promet zelo dobro pozna težave, s katerimi se na tem pomembnem področju spopada občina. Ob tem je poudaril, da v Šentjur ni prišel prodajati praznih obljub in je prisotnim predstavil konkreten seznam projektov, ki jih je mogoče realizirati v prihodnjem mandatu: povezovalna cesta Dramlje – Šentjur, modernizacija regionalne ceste Planina – Sevnica, rekonstrukcija glavne ceste Rogatec – Šentjur – Celje, izgradnja krožišča pri železniški postaji v Šentjurju, izgradnja cestno-železniškega križanja na Grobelnem… Projekte dr. Pavliha dobro pozna, saj so posamezne pobude zanje nastale prav v času njegovega ministrovanja.

Na predstavitvi kandidata so bili poleg obiskovalcev tudi predstavniki sedme sile
Na predstavitvi kandidata so bili poleg obiskovalcev tudi predstavniki sedme sile

Pavliha je dal jasno vedeti, da pozna državne načrte in prioriteto posameznih projektov ter ve, koliko sredstev ima država na voljo za njihovo izvedbo. Zaradi pomembnega dejstva “dokler ne bo cest, tudi investitorjev ne bo”, bo kot poslanec pozorno skrbel, da bo denar, namenjen v Šentjur, tja tudi pravočasno prišel. Na predstavitvi je prisotnim dal vedeti, da se zaveda težav, s katerimi se spopada šentjursko gospodarstvo. Zato je poudaril, da je v Sloveniji nujna pocenitev poslovanja in poenostavitev zaposlovanja. Tudi podjetniki morajo v prvi vrsti skrbeti za zadovoljevanje potrebe svojih strank in ne kako ustreči državnemu aparatu. Zato je nujno, da država nudi oporo in ne zavira poslovnega duha.

Kot prebivalec podeželja se je kandidat Pavliha dotaknil tudi področja kmetijstva in s kmetijstvom povezanih dejavnosti, za kar meni, da je trenutno zelo slabo urejeno. Malo v šali malo zares je dejal, da kmetijstvo danes pokriva toliko zakonov, podzakonskih aktov in drugih predpisov, da ima človek občutek, da lahko danes kmetujejo le še pravniki. Vsem, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, je nujno potrebno zagotoviti primeren dohodek in socialno varnost. Poleg tega je čim prej potrebno sneti odvečne člene verige preskrbe s hrano, saj po njegovo ni dopustno, da kmet dobiva vedno manj, potrošnik pa plačuje vedno več.

Obljubil je tudi, da se bo kot poslanec Liste Virant iz Šentjurja v naslednjem mandatu zavzel za aktivnejšo vlogo države pri gradnji novega kulturnega centra, ki si ga po njegovem mnenju kraj s tako bogatim kulturnim življenjem in dediščino nedvomno zasluži. Nekaj izkušenj s podobnimi zapleti že ima, saj je kot poslanec aktivno sodeloval pri reševanju prostorske stiske piranskega sodišča in knjižnice, ki sta si včasih delila neprimerne prostore v skupni stavbi in danes delujeta v dveh ločenih, povsem prenovljenih objektih.

Obiskovalci so Pavlihi zastavljali razna vprašanja, na katera je kandidat odgovarjal premišljeno in modro
Obiskovalci so Pavlihi zastavljali razna vprašanja, na katera je kandidat odgovarjal premišljeno in modro

Svojo predstavitev je sklenil s povabilom Šentjurčanom, naj obiščejo lokalni volilni štab Liste Virant, ki bo v zimskem vrtu ob Gostišču Bohorč deloval vsak delavnik med 16. in 19. uro ter med 10. in 13 uro ob koncih tedna, ob tem pa obljubil, da bo v primeru njegove izvolitve v državni zbor v Šentjurju redno delovala tudi poslanska pisarna.

Zbranim je zagotovil, da se bo pogovoril z vsakim občanom, ki bo izrazil željo, da se z njim sestane. Priznal je, da vseh problemov, ki Šentjurčane tarejo, ne pozna, a bi jih rad in prav na način, da je med ljudmi, bo vse bolj seznanjen s problemi.

Na koncu so sledila vprašanja obiskovalcev. Šlo je za kompleksna vprašanja, na katera je Pavliha odgovarjal premišljeno, modro in smelo. 

Dr. Marko Pavliha je tudi aktiven pisec bloga, član Blogerjev Drugega sveta na največjem slovenskem blogerskem mediju www.drugisvet.com. Obiščite njegov blog (klik) . 

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem smo kandidata za bodočega poslanca vprašali o vzgibih, da se vrača v politiko in o programu, ki ga namerava kot poslanec udejanjiti.

 
v/t/f: Egon Horvat
 
*Promocijska novica