Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan gasilcev, reševalcev in policistov minil v lepem vremenu (foto in video)


Minulo nedeljo je na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini potekal dan gasilcev, reševalcev in policistov. Šlo je za tradicionalno prireditev v organizaciji PGD Steklarna Rogaška, PGD Rogaška Slatina, PGD Sv. Frlorijan, PGD Kostrivnica, Policijske postaje Rogaška Slatina in Reševalne postaje Šmarje pri Jelšah. Dogodku je prisostvovalo veliko število ljudi, ki so lahko aktivno sodelovali pri nekaterih predstavitvah.

Tudi letošnji program, ki ga je povezovala Sergeja Javornik, je bil pester in poln dogajanja. Gasilci so prikazali gašenje kuhinjskega požara, reševanja iz višine, predstavili so gasilsko opremo in tehniko. Prisotni so lahko poskusili gasiti z gasilskimi aparati, ki jih uporabljamo za gašenje manjših požarov in jih najdemo domala v vseh gospodinjstvih. Gasilci so bili na voljo za svetovanje in odgovarjanje na vprašanja, prisoten pa je bil tudi svetovalec in serviser gasilnih aparatov.

Gasilci so prikazali gašenje kuhinjskega požara
Gasilci so prikazali gašenje kuhinjskega požara

Odlično so se pripravili tudi na stojnici Policije, kjer je bil na ogled širok vozni park, delo s policijskimi psmi, policisti so prikazali uporabo “stringerja” in druge zanimivosti. Letos so se predstavili tudi policisti posebne policijske enote, policist enote vodnikov službenih psov, policisti postaje prometne policije (s provido in motornimi kolesi). Delo policistov je nazorno prikazal in razložil Darko Grobin, vodja policijskega okoliša Rogaške Slatine. 

Letos je bila prisotna tudi stojnica AMZS, kjer so z ranimi animacijski aktivnostmi popestril dan tudi najmlajšim v ustvarjalni delavnici. Na voljo je bil simulator vožnje z motorjem, ter t.i. pijana očala. Preizkus »pijanih očal« je omogočal, da so obiskovalci v treznem, normalnem psihofizičnem stanju izkusili poslabšanje orientacije v prostoru in zmožnost motoričnega nadzora gibanja ter se tako prepričali o svoji (ne)sposobnosti »vožnje« oz. gibanja na poti mimo ovir. Marko Tomič, inštruktor varne vožnje iz centra varne vožnje Vransko, AMZS, je govoril o nevarnostih v prometu, svetoval za varno vožnjo jeseni in pozimi.

Seveda pa so tudi letos bili prisotni reševalci Reševalne postaje Šmarje pri Jelšah, ki so na lutki prikazali uporabo avtomatskega srčnega defibrilatorja, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Pri vaji sta sodelovala reševalca Peter Černezel in Velimir Krklec, ki sta prikazala praktično uporabo defibrilatorja.

Na ogled je bilo najnovejše reševalno vozilo šmarskih reševalcev
Na ogled je bilo najnovejše reševalno vozilo šmarskih reševalcev

Ves čas prireditve so gasilci pekli kostanj in nudili mošt, na stojnicah pa so se predstavili unikatni nakit Manja, čebelarstvo Andolšek Franc iz Rogaške Slatine, bio kmetija Janina iz Rogaške Slatine in Unior turizem Rogla Zreče.

Osrednjo vajo, reševanje iz višine, je komentiral poveljnik PGD Rogaška Slatina Luka Bercko. Reševanje in vse dogajanje nedeljskega dneva gasilcev, reševalcev in policistov si lahko ogledate v naši galeriji fotografij (klik!).

 
v/t: Egon Horvat
Foto: Egon Horvat in Rudolf Krebs