Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pihalni orkester ETA Cerkno napovedal pričetek Glasbenega poletja na gradu Podsreda


Minulo soboto se je na gradu Podsreda s koncertom Pihalnega orkestra ETA Cerkno z dirigentom Andrejem Zupanom in gostjo sopranistko Natašo Krajnc pričel glasbeni program »Glasbeno poletje na gradu Podsreda 2011«. Prvi v nizu kar dvanajstih predvidenih dogodkov je naznanil pestro glasbeno dogajanje, ki bo trajalo vse do začetka septembra.

Ustanovitev Cerkljanske godbe na pihala sega v leto 1974, ko je bila na pobudo vodstva uspešnega cerkljanskega podjetja ETA ustanovljena Godba na pihala, po katerem še danes nosi tudi ime.
Prvi dirigent novonastalega orkestra je postal g. Ivan Rijavec, ki je že 28.11.1974 godbenike pripeljal do prvega nastopa, s čimer se je tudi uradno otvorilo obdobje delovanja Godbe na pihala ETA Cerkno. Že naslednje leto je taktirko orkestra prevzel g. Ivan Marinič, ki je cerkljanski godbi ostal zvest kar 19 let. Ob samem začetku godbe so koncerti potekali tudi po bližnjih okoliških vaseh (Gorje, Ravne, Šebrelje, …), koncertna prizorišča pa so bila precej preprosta. Igralo se je celo v posebnosti slovenskega podeželja in arhitekture – kozolcu. Kasneje pa sta se v domačem Cerknem uveljavila, sedaj že tradicionalna in vsakoletna, pomladanski in božični koncert.

Ko je svoje dolgoletno dirigentsko delo v orkestru v letu 1994 zaključil g. Ivan Marinič, ga je nasledil mladi dirigent, domačin, g. Domen Prezelj, ki je v godbo prinesel mladostno zagnanost in nove načine dela. Pod njegovim vodenjem orkestra so godbeniki obeležili tudi 25-letnico svojega delovanja. Ob tej obletnici sta bila podeljena prva naziva »častni član godbe«.

Pihalni orkester s sopranistko Natašo Krajnc
Pihalni orkester s sopranistko Natašo Krajnc

Leta 2001 je mesto dirigenta prevzel g. Julijan Vidmar, ki je znal pravilno oceniti sposobnost godbenikov in jih glasbeno popeljati še dlje. Godba je bila tako iz leta v leto bolj priljubljena med poslušalci, kamenček v mozaiku pa so prispevali tudi ugledni glasbeni gostje, ki jih je Julijan Vidmar povabil k sodelovanju in z njimi močno popestril koncerte. V času njegovega vodenja orkestra je bil ustanovljen tudi big band, ki je izvajal džezovsko obarvane skladbe, ki pa je po dirigentovem odhodu iz orkestra zamrl.

Sedanje vodenje orkestra je prevzel znani slovenski klarinetist in dirigent Andrej Zupan. Dejavnost orkestra je usmerjena k sodelovanju na vseh večjih prireditvah v Cerknem in okolici, udeleževanju revij, prirejanju letnih in novoletnih koncertov, nastopanju izven domačega kraja ter vzdrževanju stikov s tujimi orkestri. Priznani slovenski klarinetist in pedagog Andrej Zupan je diplomiral in zaključil podiplomski študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu svojega očeta, red. prof. Alojza Zupana. Leta 1985 je bil v Jugoslaviji izbran za glasbenika leta. Istega leta je zastopal državo na evrovizijskem koncertu v Madridu. Na tekmovanjih mladih glasbenikov je prejel osem prvih nagrad. Leta 1995 je bil sprejet v ˝Orchestre des Jeunes de la Mediterranee˝ v Franciji, s katerim je gostoval po Evropi in Afriki. Deluje kot docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer predava klarinet, komorno igro, specialno didaktiko pihal in pedagoško prakso in kot profesor klarineta na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Vodi mednarodne seminarje in mojstrske tečaje za klarinet in je član mednarodnih žirij na tekmovanjih klarinetistov.

Zahvala direktorja KP Tea Hrvoja Oršeniča
Zahvala direktorja KP Tea Hrvoja Oršeniča

Kot gostja je na koncertu nastopila sopranistka Nataša Krajnc, ki je leta 2001 z odliko zaključila solopetje na Srednji glasbeni šoli v Celju pri prof. Davorju Mikuliću. Študij glasbe je nadaljevala na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasbena pedagogika, od leta 2002 pa vzporedno na Akademiji za glasbo v Ljubljani smer solopetje, najprej v razredu prof. Irene Baar, junija 2006 pa je z javnim recitalom v slovenski filharmoniji z odliko diplomirala v razredu prof. Eve Novšak Houške. Od leta 2006 je profesorica solopetja na Glasbeni šoli Risto Savin Žalec.

v/t/f: mag. Valerija Slemenšek