Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lahko ohranimo Kamensko dolino in dobimo obvoznico?


Trasa šentjurske navezovalne ceste še vedno razburja krajane Kamena. Postopki za umestitev ceste so že tako daleč, da ni mogoče več spreminjati poteka. Še pred enim mesecem je kazalo, da iz dvoboja med Občino Šentjur in Civilno iniciativo Kameno lahko odkoraka samo en zmagovalec, vendar bo v prihodnjih dneh župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci ponudil krajanom rešitev, ki se na prvi pogled zdi sprejemljiva za obe sprti strani. Tako bi po starem reku bil volk sit in koza cela.

Pokriti vkop

Pilotski projekt oziroma rešitev, ki jo predlaga župan mag. Marko Diaci, se imenuje pokriti vkop. Ta način gradnje cest je v Sloveniji redek, severne sosede pa ga že dalj časa uporabljajo. Cesta naj bi po tej zamisli potekala kar pod Kamensko dolino. Pri pokritem vkopu se del hriba odkoplje in poglobi. Na utrjena tla se postavi montažni predor, po čigar notranjosti poteka cesta. Ko je predor sestavljen, se zasuje z odrinjeno zemljo. Tako bo cesta potekala pod Kamensko dolino in bo tudi vizualno skrita, saj bo pokrita z zemljo. S tem bi se bistveno zmanjšal tudi hrup vozečih vozil. Ker je opisan gradbeni poseg bistveno manj zahteven kot gradnja predorov in tunelov, bo verjetno sam projekt šentjurske navezovalne ceste podražil. Če vzamemo v zakup vprašanje, koliko bi nas stali nadvozi po odprti trasi, bi lahko bil županov projekt tudi nevtralen.

Zagotovo je ta rešitev ena izmed boljših, s katero bi se lahko strinjali krajani Kamena, za njimi pa bo potrebno prepričati tudi odgovorne iz Direkcije RS za ceste. Nenazadnje bi morala biti pozitivna tudi študija izvedljivosti (feasibility študija). Diacijeva ideja je pozitiven premik k rešitvi večletnega spora in up za vse Šentjurčane, ki se javnih razgrnitev navezovalnih cest praviloma ne udeležujejo, tresenje tovornega prometa skozi mesto pa jih vsakodnevno spominja, da je rešitev nujno potrebna.

jg / Šentjurske novice, 30. 3. 2011