Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Barvanje pirhov v knjižnici v Rogaški Slatini (video)


V začetku tedna je v knjižnici v Rogaški Slatini potekala delavnica, kjer so udeleženci pred prihajajočo veliko nočjo barvali pirhe. Prisotnim je veščine barvanja razkrila Simona Bedenik, ki je poskrbela tudi za material in barve. Okoli ducat prisotnih je na delavnici ustvarilo kar nekaj izvirnih in umetniških izdelkov, katere vam predstavljamo na fotografijah.

Pirh ali velikonočno jajce je tradicionalna hrana, ki jo pripravljamo ob veliki noči. Simbolizira kapljo Jezusove krvi (hren žeblje, potica trnovo krono, šunka pa Jezusovo telo). Trdo kuhano jajce obarvamo ali okrasimo, lahko pa jo že kuhamo v barvilu. Poleg kuhanih jajc pa nekateri krasijo tudi spihane jajčne lupine, posebej v Beli krajini (belokranjske pisanice ali pisanke) in v Prekmurju (prekmurske rumenke ali rumenice, tudi praskanke).

Dejstvo je, da imajo tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči, radi stare in slikovite običaje, med katere nedvomno spada tudi barvanje velikonočnih pirhov. Okusi za okrasitev pirhov in pisanic so seveda različni, od kičasto obarvanih, do obarvanih z voskom, zopet eni prisegajo na naravne barve, med katerimi najbolj izstopa tista iz čebulnih olupkov. Pri vsem skupaj velja omeniti pribor, ki ga lahko dobimo v vseh malo bolj založenih trgovinah, vsebuje pa vse od nalepk do okrasnih stojal za pirhe. 

Vabimo vas k ogledu fotografij in spodnjega video prispevka, ki smo ga posneli za vas. Morda se vam bo ob ogledu utrnila kakšna zamisel, ki bo dodatno (vizualno) popestrila velikonočni zajtrk.

 

 
v/t/f: eH