Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ministrica za kulturo nagovorila Šentjurčane (video); foto s prireditve ob kulturnem prazniku


 

Na petkovi osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku je v šentjurskem kulturnem domu kot slavnostna govornica nastopila Majda Širca, ki so jo gostitelji seznanili tudi s projektom gradnje novega šentjurskega kulturnega doma. Ljubiteljskim ustvarjalcem iz občin Dobje in Šentjur je tamkajšnja izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelila priznanja.

Podrobneje v novici Občine Šentjur

 

Prireditev so tokrat pripravili člani šentjurskega big banda, utrinke, skupaj z druženjem kulturnikov v Ipavčevi hiši, pa si lahko ogledate v fotogaleriji Gašperja Gobca.

 

 

 

Omeniti velja tudi, da je državni JSKD podelil srebrno plaketo za organizacijsko in društveno delo dr. Antonu Venguštu, ki izhaja iz Dramelj. Navajamo celotno obrazložitev:

Anton Vengušt (rojen 18. 7. 1948 v Šentjurju) je doktor veterinarske medicine, znanstveni svetnik, izredni profesor ter predstojnik Inštituta za higieno in patologijo prehrane živali na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Hkrati je pevec ter dolgoletni predsednik zbora in društva Glasbena matica. Leta 2006 je bil na občnem zboru društva izvoljen za njenega častnega predsednika.

Ljubiteljsko se je zavezal petju že v domačem kraju. Kot študent veterine se je v Ljubljani vključil v tedaj nastajajoči študentski zbor Sv. Cecilije, potem pa ga je kmalu pritegnil mešani zbor ljubljanske Glasbene Matice. Kot pevec in predsednik (od 1984 do 2006) mu je tako zvest celo življenje. Leta 2004 je prejel častno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana za zavzeto in preudarno oranje ledine pri njenem ustanavljanju in vodenju.

Kot predsednik zbora in društva Glasbena Matica je pomembno prispeval k ohranjanju zgodovinskega spomina na eno najpomembnejših predvojnih kulturnih društev, ki je vzpostavljalo ali/in utemeljilo celo vrsto danes samoumevnih ustanov, od konservatorija in glasbene akademije do filharmonije in njenega oratorijskega zbora.

V dolgih in zapletenih postopkih denacionalizacije in pravdanja za uresničevanje pravic je izkazal upravičenost društvenih prizadevanj in pričakovanj in s tem omogočil temelj za prenovo in razširitev društvenih aktivnosti. Ljubljanska Glasbena Matica je tudi zaradi njegovega predanega dela postala veliko in ugledno društvo z izjemno širokim in raznovrstnim programom, ki ga poleg zborov sooblikuje vrsta uglednih kulturnih delavcev in osebnosti. Na mnogih področjih kulturnega življenja in dela dejavnost društva znatno presega krajevne okvire in pomembno prispeva k podobi slovenske nacionalne kulture.

 

t: bR, v: zR, f: GG