Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z odprtja razstave: Poletni ex tempore Rifnik 2010 (video)


Galerija Zgornji trg je vsekakor dobra prireditvena lokacija, v kolikšni meri pa so dobri tudi naši slikarji, bolje rečeno slikarke, kajti od 33 avtorjev jih je bilo kar 25 v krilih – vsaj pred desetletji bi rekli tako, danes pa so tako več ali manj vsi v hlačah – boste morali presoditi sami. Ker imajo vsake oči svojega malarja, kot pravi ljudska modrost. Čeprav sam menim, da je ta izrek predvsem le znamenje lastne negotovosti, se bom prav zato ocenjevanju umetniške vrednosti rifniške slikarske ustvarjalnosti na daleč izognil.

Sicer pa so se tej odgovorni nalogi enako na daleč izognili tudi odgovorni organizatorji, da ne rečem umetniški vodje Ex tempora profesor likovne vzgoje Zvonko Pušnik, Tatjana Cmok in Anita Koleša. Na otvoritvi razstave je bila navzoča le Koleševa, toda le kot voditeljica oziroma razdeljevalka katalogov, in o rifniškem slikarstvu, ali pa vsaj o razlogih, zakaj so prvenstvo namenili sliki Petra Sveta iz Škofje vasi, ni niti muksnila. Uvodne besede v katalogu, pod katere se je podpisal profesor Pušnik, od katerih sem pričakoval v besede ujete rifniške barve, pa so sicer modre, toda tako splošne, da bi jih zlahka prepisal iz kašnega učbenika ali leksikona. Torej, pojdite v Galerijo Zg. trg in nam sporočite, kaj so videle vaše oči!

Odprtje razstave je bil dogodek širših kulturno-družabnih razsežnosti, menda super koncerta članov Mi2 Toneta Kregarja in Jerneja Dirnbeka dve nadstropji višje (ki pa sem ga sam »prešprical«), ter tudi regijskih, saj kar dve tretjini razstavljavcev geografsko nimata s Šentjurjem nič skupnega. V tem pogledu velja omeniti še nagovor novopečenega župana Diacija, ki se je podobno kot Anita Koleša, in v tem zapisu tudi jaz, previdno in pametno izognil umetniški sferi, in se je dosledno omejil na tisto, na kar se spozna, to je na retoriko, ki mu je tokrat kar dobro uspela.

Čisto brez konkretnosti pa le ne boste ostali. Meni sta bili najbolj všeč sliki, ki sta viseli skupaj: »jožijevska« Ob Voglajni Emilije Trontelj in Sestavljanka Rifnika Polone Kitak.

FK / Šentjurske novice, 21. 12. 2010


*Na fotografiji zmagovalno delo Petra Sveta

 

Oglejte si tudi videoposnetek županovega nagovora, ki vsebuje posrečeno iskrico, kakor tudi napoved morebitne nove vsebine v “Justini kleti”